Lucie Macháčková "> Sběr gastroodpadu se osvědčil a rozšíří se - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/sber-gastroodpadu-se-osvedcil-a-rozsiri-se
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Město Kopřivnice: Sběr gastroodpadu se osvědčil a rozšíří se

9. března 2023 | Město Kopřivnice
Autor: Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668
Pilotní projekt sběru gastroodpadu byl úspěšný. Obyvatelé sídliště Sever, kde bylo vloni v září rozmístěno dvacet speciálních hnědých popelnic, vytřídí měsíčně zhruba 1,5 tuny prošlých potravin, zbytků vařených jídel a dalších odpadů z kuchyní. Díky tomu se nyní popelnice na gastroodpad objeví také v dalších lokalitách.

Přestože ve srovnání s podobnými městy má Kopřivnice v třídění odpadů dobré výsledky, stále je co zlepšovat. Fyzická analýza odpadu provedená v roce 2021 ukázala, že zejména v sídlištní zástavbě končí mnoho organického odpadu v nádobách na směsný odpad. Proto radnice odstartovala pilotní projekt na sběr gastroodpadu a nyní roznáší biokyblíky. Cílem obou projektů je snížit podíl směsného komunálního odpadu končícího na skládkách, a tím také nárůst poplatků za jeho likvidaci.

Hnědé popelnice na gastroodpad mají objem 120 litrů a na rozdíl od jiných druhů sběrných nádob jsou vybaveny těsněním proti zápachu a klapkou zabraňující vniku hlodavců. Vhazovat do nich lze zbytky jídel rostlinného i živočišného původu, spadané ovoce, maso, rybí a drůbeží kosti, kávové či čajové sedliny apod. „Prošlé potraviny se mohou vyhazovat v původních obalech, například jogurt v kelímku nebo sýr v krabičce. Výjimkou jsou však potraviny ve skleněných obalech, které je nutné vyprázdnit a odpad roztřídit. Do popelnic na gastroodpad nepatří ani jednorázové nádobí, dřevo, tráva, psí exkrementy, uhynulá zvířata či jedlé tuky,“ uvedla Lucie Kubalcová z odboru životního prostředí s tím, že obsah popelnic je ekologicky recyklován v bioplynové stanici v Rapotíně a zpracován na elektrickou energii, teplo a biometan.

„Jelikož se sběr gastroodpadu na Severu osvědčil, dohodli jsme se na pořízení dalších 40 popelnic. Dle dosavadních výsledků by v Kopřivnici bylo možné ročně vysbírat až 54 tun gastroodpadů, které neskončí na skládce,“ doplnila Lucie Kubalcová s tím, že roční náklady na sběr gastroodpadu budou zhruba 500 tisíc korun. „Popelnice městu poskytuje společnost EFG Waste logistic, která je za poplatek sváží jednou týdně. Sazba za převzetí tuny gastroodpadu v Rapotíně činí 980 korun, za převzetí tuny směsného odpadu na skládce nyní platíme 1065 korun - tato částka neustále roste a my jsme povinni množství sládkovaného odpadu snižovat. Největší přínos třídění však spočívá v environmentálních dopadech, neboť gastroodpad v Rapotíně se dále zpracovává je znovu využit,“ zdůraznila Lucie Kubalcová.

Nové sběrné nádoby na gastroodpad budou během března rozmístěny na sídlištních stanovištích tak, aby byly dostupné pro občany na celém území města.
Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist