Sdružení spotřebitelů elektřiny : Sdružení spotřebitelů elektřiny nesouhlasí s propagandou ČEZ, která dezinformuje spotřebitele

Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE) nesouhlasí s propagandou ČEZu, která dezinformuje české spotřebitele formou rozesílání dopisů s informacemi o Duhové energii. Dopisy se objevily u domácností, které spadají pod distribuční společnosti, které se chystá odkoupit ČEZ (SME, SVE, STE, VCE a ZCE, JME). Až FNM prodá ČEZu podíly v těchto distribučních společnostech, získá v nich ČEZ zcela absolutní postavení. Toto umělé zvýšení hodnoty ČEZu povede ke vzniku supermonopolu na trhu s elektřinou a podpoří diktát cen pro spotřebitele. Argumenty ČEZu, že její elektřina je ekologická (když vlastní většinu tepelných a obě jaderné elektrárny) je nepravdivá, protože při současné výrobě elektřiny, kdy ČR prostřednictvím ČEZu vyváží téměř 1/3 výroby, je potřeba na výrobu 1TWh spálení 675 000 tun hnědého uhlí, vytěžení a znehodnocení 27 000 tun kvalitního vápence, emise 800 000 tun skleníkového plynu CO2 nebo vznik jedné tuny vysoce radioaktivního vyhořelého paliva s obsahem 10 kg plutonia a dalších radioaktivních odpadů. Cena za elektřinu, kterou distribuční společnosti prodávají domácnostem, je dosud státem regulovaná a určovaná na každý rok na základě informací mimo jiné i od společnosti ČEZ jako největšího výrobce v ČR. ČEZ exportuje elektřinu do zahraničí za ceny, které jsou nižší, než jaké nabízí domácím distribučním společnostem. V roce 2000 byla průměrná vývozní cena elektřiny 572 Kč/MWh, ale distribuční společnosti ji nakupovali za průměnrou cenu 1180 Kč/MWh. Sdružení spotřebitelů elektřiny by přivítalo řádnou privatizaci české elektroenergetiky formou otevřené soutěže s rovnými podmínkami pro všechny zájemce a stoprocentní otevření trhu až po konečného zákazníka, aby se umožnila řádná konkurence a skutečný trh s elektřinou, jako je tomu u vyspělých evropských států. Vznikem supermonopolu, který již v současné době ovládá většinovou výrobu elektřiny.