Vít Kouřil "> Sedmá generace 6/2009: Ztráty a nálezy ekohnutí 1989–2009 - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/sedma-generace-62009-ztraty-a-nalezy-ekohnuti-19892009
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Sedmá generace: Sedmá generace 6/2009: Ztráty a nálezy ekohnutí 1989–2009

15. prosince 2009 | Sedmá generace
Autor: Vít Kouřil
Čeho po Listopadu dosáhly zdejší ekologické organizace? Kdo doplácí na naše oblečení? Zachráníme Zemi zkrácením pracovní doby? Zelenají české luxusní restaurace? Kde všude čeští zbrojaři berou míru šanci? Jaká kauza smrdí na Slovensku víc, než hocijako skvasený komunálny odpad? Které filmy chtějí prolomit kapitalismus? Odpovědi na tyto a řadu jiných otázek nabízí letošní poslední číslo Sedmé generace.

V hlavním tématu čísla ohledávají polistopadové zisky a prohry ekologických organizací novinář Tomáš Feřtek, filosof Bohuslav Binka a předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Podle prvního z nich jsou ekonevládky velkou částí společnosti stále vnímány jako ohrožovatelé nabytého blahobytu, podle Bohuslava Binky ustoupily od utopií k formulářům a podle Miroslava Patrika přece jenom leccos důležitého dokázaly prosadit. Názorovou paletu rozšiřuje rekapitulační anketa mezi samotnými představiteli ekologických neziskovek.

Dále si v Abecedě prosperity Jan Keller všímá, s kým nesoucítí soucitný intelektuál, Naďa Johanisová přibližuje inspirativní působení indické aktivistky Vandany Shivy a v mediálním seriálu se Jakub Patočka ohlíží za odkazem letos zesnulého zakladatele časopisu The Ecologist Edwarda Goldsmitha. Reportérka 7.G Zuzana Geryková si tentokrát zeleně posvítila na pět českých top restaurací, Jiří Koželuh s Lenkou Parkánovou pak na sociální a ekologické důsledky oděvního průmyslu fungujícího pod heslem "levněji, rychleji, bez rizika": „Posílal jsem své dělníky a dělnice každý týden do nemocnice – omdlévali vyčerpáním a měli psychické problémy,“ svěřil se bývalý vlastník továrny v Thajsku organizaci Ethical Consumer Research Association. Nejenom přepracovaní asijští zaměstnanci by jistě ocenili zkrácení pracovní doby – reálnosti zkracovacích snah se v historickém kontextu zabývá překladový text Ewana Kinstona z The Ecologistu.

„V roce 1998 se Česko sice zavázalo dodržovat Kodex chování EU při vývozu zbraní, ale výše popsaná praxe dokládá, že se tím až tak moc nezalamuje,“ připomíná v dalším článku kostlivce ve skříni české zahraniční a rozvojové politiky Milan Štefanec. To na Slovensku se zase momentálně točí ministři životního prostředí jako na orloji, což spolu s případem nelegální skládky v Pezinku elegantně komentuje Ľuba Lacinová. Středoevropský rozměr čísla doplňuje Vlastimil Karlík diagnózou polských sporů o soustavu chráněných území Natura 2000.

V Kulturní zahradě hovoří Jana Sobotková s folkovým písničkářem Zdeňkem Hamříkem, Pavlína Binková recenzuje alter-kapitalistické dokumenty z jihlavského filmového festivalu a Naďa Johanisová se kriticky vyrovnává s bestsellerem Tomáše Sedláčka Ekonomie zla a dobra. Závěr čísla patří jako obvykle profilovému rozhovoru, tentokrát se spoluzakladatelem Hnutí DUHA Jakubem Patočkou, podle něhož se 20 let umíněně vydáváme po nesprávné cestě.

Anotace všech textů čísla najdete na stránkách www.sedmagenerace.cz.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist