Tomáš Popp "> Šestá sezona Plzeňských farmářských trhů je u konce a byla vydařená... - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/sesta-sezona-plzenskych-farmarskych-trhu-je-u-konce-a-byla-vydarena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ENVIC, občanské sdružení: Šestá sezona Plzeňských farmářských trhů je u konce a byla vydařená...

17. prosince 2015 | ENVIC, občanské sdružení
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
V sobotu 19. prosince přijde zhruba 3000 milovníků jídla (ano, tolik jich na Plzeňské farmářské pravidelně chodí) v letošním roce naposledy nakoupit to nejlepší sezonní, tuzemské jídlo. Plzeňské farmářské trhy začínají v 8 a končí ve 12 hodin. Jejich domovem se natrvalo stalo náměstí Republiky před renesanční radnicí.

Již šest sezón?
Sdružení Envic (www.envic-sdruzeni.cz) pořádá Plzeňské farmářské trhy již šestým rokem. Druhou sezonu organizuje sdružení farmářské trhy na náměstí Republiky. „Stěhování bylo před rokem vynucené přestavbou prostoru U Zvonu. Zákazníci i prodejci jsou na náměstí spokojeni. I v roce 2016 bychom rádi na náměstí zůstali,“ říká Tomáš Popp, koordinátor trhů ze sdružení Envic.
Náměstí Republiky se ukázalo jako ideální prostor pro pořádání farmářských trhů. Odpadly větší sezonní výkyvy v návštěvnosti, což si pochvalují především prodejci. „Výborně funguje i synergie s pořadateli klasických trhů (www.trhy-plzen.cz) na jižní straně náměstí. Zákazníci obou trhů se hezky promíchávají a tržby rostou na obou stranách náměstí. Navíc je potřeba pořadatele pochválit za zvyšující se kvalitu jejich trhů. Letošní Vánoční trhy jsou jedny z nejlepších za posledních několik let. A postavit dobrý trh je skutečně ohromná porce práce,“ uznává Popp.

Město Plzeňské farmářské trhy podporuje!
Přístup vedení města a městské části Plzeň 3 k Plzeňským farmářským trhům je v České republice spíše ojedinělý. Někteří provozovatelé v jiných městech si často stěžují na přístup radbuce a městských částí. V Plzni naopak panuje shoda na prospěšnosti farmářských trhů nejen pro obyvatele města. „Minulé i současné vedení města Plzně chápe, jak důležité jsou právě Plzeňské farmářské trhy pro farmáře a malé výrobce dobrého jídla. Já jako milovník vynikajících potravin jsem rád, že se v našem městě konají jedny z nejlepších farmářských trhů v celé republice. Těším se na jejich sedmou sezonu. Věřím, že bude přinejmenším tak úspěšná jako ty předchozí“, říká Martin Zrzavecký, primátor města Plzně.

Farmáři, pekaři, uzenáři... všem se daří
Šestá sezona byla dosud nejvydařenější. Průměrně se každého trhu zúčastnilo 42 prodejců. Rekordní byly trhy 26. září, kdy své dobroty prodávalo 51 prodejců. Návštěvnost byla podle našeho odhadu podobně skvělá jako v roce 2014. Zhruba 3000 nakupujících chodí na každé Plzeňské farmářské trhy.
„V průběhu roku se na Plzeňských farmářských trzích objevilo 90 prodejců. Což je mírný nárůst oproti roku 2015. Naši prodejci jsou většinou farmáři – chovatelé hospodářských zvířat, pěstitelé zeleniny, uzenáři, pekaři, výrobci těstovin, džemů, paštik, sýrů a dalších mléčných výrobků a mnoha jiných vynikajících potravin. S více než 50 prodejci spolupracujeme již šest sezon. Zhruba 70 procent prodejců pochází z Plzeňského kraje a krajů sousedních“, říká Popp.
Sdružení Envic klade důraz na kvalitu prodávaného jídla a snaží se vybírat ty nejlepší výrobce z tuzemska. „Ani po šesti letech jsme nezlenivěli. Klademe důraz na prodej samotnými farmáři či zpracovateli. To právě návštěvníci nejvíce oceňují – vysokou kvalitu, dohledatelný původ potravin a kontakt s pěstiteli či chovateli. Proto jsou právě Plzeňské farmářské trhy tolik oblíbené,“ dodává Popp.
Dle odhadů sdružení Envic jedna sezona Plzeňských farmářských trhů generuje tržby prodejců ve výši necelých 14 milionů korun. Jedná se o peníze, které si malí výrobci vynikajícího jídla odváží na své farmy. Farmářské trhy jsou fenoménem, jehož obliba neklesá. Navíc jsou motorem rozvoje dalších prodejních kanálů faremních produktů. „Plzeňské farmářské trhy výborně zapadly do projektu Plzeň 2015. Byly jeho nedílnou součástí, protože jídlo je otiskem naší kultury. Ochutnat Plzeň měli možnost desítky především německy a francouzsky hovořících turistů. Při svých nákupech jsem jich vídal skutečně zástupy. Co mě ale hřeje u srdce ještě více je, že mi prodejci často opakují, jak jsou v Plzni skvělí a dokonce nejlepší zákazníci z celé České republiky. To mě naplňuje hrdostí na naše město a jeho obyvatele,“ říká Martin Zrzavecký.
Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist