Jiří Šafránek "> Siluety chrání novou fasádu - Ekolist.cz

Moravský ornitologický spolek: Siluety chrání novou fasádu

V těchto dnech byla dokončena nová zateplená fasáda v Přerově v ulici Purkyňova. Těsně před demontáží lešení byli přizváni ornitologové, aby navrhli rozmístění a nejvhodnější tvar siluet, které by měly fasádu ochránit před strakapoudy.

Když se před několika lety začaly zateplovat panelové domy polystyrénem, nikdo nepočítal s tím, že si tento materiál oblíbí i strakapoudi k tesání děr. Ornitologové předpokládají, že zde hledají larvy hmyzu, protože jim polystyrén po poklepu připomíná trouchnivý kmen stromu. Některé zateplené fasády jsou poškozovány strakapoudy i opakovaně po nákladné opravě. Ve vytesaných otvorech pak s oblibou hnízdí vrabci, rorýsi a špačci.

Členové Moravského ornitologického spolku z Přerova proto již druhým rokem zkouší vlastní metodu, jak odradit strakapoudy od tesání do zateplení domů. Používají k tomu siluety dravců, které si majitelé domů malují přímo na fasády, nebo zavěšují v její blízkosti. Tato metoda se zatím osvědčila na několika domech přímo v Přerově, takže se o ni zajímají i vlastníci dalších domů v celé republice.