Strana zelených: Situace na hranicích Ukrajiny: je potřeba udělat vše pro zastavení eskalace

5. února 2022 | Strana zelených
Situace na ukrajinsko-ruské hranici, kterou lze již od ruské invaze na Krym a útoků na Donbas na začátku roku 2014 považovat za válečnou, se v poslední době nebezpečně vyhrocuje a zejména ze strany putinovského Ruska a jeho spojenců a lokálních aktérů hrozí další eskalace konfliktu. Nutno konstatovat, že útoky ze strany Ruska a s ním spolupracujících aktérů možno stále považovat za porušení mezinárodního práva, mimo jiné zejména Budapešťského memoranda z roku 1994, které Ukrajině mělo garantovat nezávislost a územní celistvost. Ruská federace v posledních týdnech shromažďuje svá vojska u ukrajinské hranice, na území samotné Ruské federace, ale také Běloruska.

Zelení vyzývají českou vládu k tomu, aby nasadila všechny diplomatické prostředky k zastavení této eskalace a za návrat k jednacímu stolu. K tomu je vhodné využít zejména multilaterální platformy a diplomatickou sílu Evropské unie a společné obranné mechanismy NATO.

Konkrétně by vláda České republiky měla:

* Důsledně trvat na právu Ukrajiny rozhodovat vlastními demokratickými procesy svobodně o geopolitickém a dalším směřování země, včetně možnosti vstupu do NATO nebo EU.

* Trvat na otevřenosti NATO, tedy také na právu rozhodovat o rozšíření NATO i na samotné straně NATO jako aliance suverénních demokratických států podle čl. 10 Smlouvy o NATO.

* Požadovat dodržování příměří a trvat na deeskalaci konfliktu.

* Poskytovat Ukrajině humanitární pomoc, a pro případ eskalace konfliktu se podílet na přípravě efektivního humanitárního koridoru a infrastruktury pro přijetí lidí prchajících před válkou do prostoru střední Evropy, včetně České republiky.

* Dodávky vojenského materiálu na Ukrajinu provádět na základě obranných potřeb legitimní vlády Ukrajiny a možnosti efektivního zastavení útoku ruské armády a s ní spolupracujících aktérů, a činit tak v koordinaci se spojenci v NATO a EU.

* Aktivně připravovat a pro případ další eskalace konfliktu na relevantních platformách prosazovat možnost vyloučení Ruska z platebního systému SWIFT a chystat další kroky, které by mohly adresně sankcionovat oligarchické skupiny a ekonomické struktury podporující Putinův režim.

* Trvat na posouzení plynovodu Nord Stream 2 z hlediska možného ohrožení bezpečnosti středoevropských a východoevropských zemí na platformách EU a NATO, až směrem k možnému zablokování jeho uvedení do provozu.

* Podporovat aktivity evropských humanitárních organizací pomáhajících na území Ukrajiny a dlouhodobě dimenzi spolupráce ukrajinské občanské společnosti s občanskými organizacemi z EU; do míry, v jaké to bude možné, podporovat takovou dimenzi spolupráce s českými organizacemi občanské společnosti jako jeden ze základů dlouhodobého mírového soužití v Evropě.

* Na půdě NATO a EU podporovat programy zvyšující odolnost společností členských států, zejména ve střední a východní Evropě, proti technikám dezinformačních a hybridních útoků.

* Podporovat schopnost aktivní obrany NATO v oblasti kyberbezpečnosti a předcházení kybernetickým a konvenčním útokům.

* Pracovat na snižování závislosti Česka i celé EU na dodávkách ruského zemního plynu, jehož spalování nejen přispívá ke změně klimatu, ale také umožňuje Rusku vydírat jednotlivé evropské země.

Toto usnesení bylo přijato na sjezdu Strany zelených 2022.