PhDr. Milan Valach, PhD. "> Skadnální rozhodnutí prezidenta Bushe - Ekolist.cz

Hnutí za přímou demokracii: Skadnální rozhodnutí prezidenta Bushe

Hnutí za přímou demokracii protestuje proti rozhodnutí prezidenta Bushe o odstoupení od závazku o omezování skleníkových plynů.

Prezident USA G. W. Bush se rozhodl odstoupit od úmluv z Kjóta zavazujících smluvní strany k omezení produkce skleníkových plynů. Jeho rozhodnutí je zdůvodněno tím, že takový závazek je v rozporu s ekonomickými zájmy USA.
Jsme otřeseni skutečností, že osudy nejen občanů USA, ale všech lidí na této planetě spočívají v rukou několika málo jedinců. Tito lidé mohou ignorovat nejen hlas rozhodující části vědecké komunity, ale i představitelů mnoha evropských vlád (česká však mlčí!). Při vědomí toho, jak velké nebezpečí globální oteplování pro lidstvo představuje a s jakým předstihem je nutno hledat cesty k jeho odvrácení, považujeme rozhodnutí americké vlády za katastrofální a za příznak selhávání systému zastupitelské demokracie. Jak by jinak bylo možné přehlížet názory většiny amerických občanů, vážně znepokojených touto hrozbou?
Ať již se ztotožňujeme se stanovisky vědců a mnoha ekologických organizací či nikoliv, jedno bychom přece jen měli společně požadovat. Takováto životně důležitá rozhodnutí nemohou být činěna na základě osobních přesvědčení a ekonomických zájmů úzkého okruhu lidí kolem prezidenta a pod vlivem lobbystických tlaků nejsilnějších finančních skupin. Co se týká všech, musí být také všemi rozhodováno.
Opět se ukazuje, že současný politický systém není schopen zajistit prosazování zájmů občanů, a tím popírá své vlastní určení jako zastupitelské demokracie. V těchto okamžicích, rozhodujících pro celé lidstvo, se naléhavě ukazuje nutnost jeho transformace na demokracii polopřímou, a to jeho doplněním prvky přímé demokracie, jako jsou zejména právo na iniciativu a závazné referendum.
Nechť občané sami rozhodnou, co je v jejich zájmu!

Za Hnutí za přímou demokracii
Milan Valach