Jan Mikulička "> Školáky v jídelnách nakrmí regionální zemědělci - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/skolaky-v-jidelnach-nakrmi-regionalni-zemedelci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Liberecký kraj: Školáky v jídelnách nakrmí regionální zemědělci

5. září 2025 | Liberecký kraj
Autor: Jan Mikulička
Školní stravování v Libereckém kraji jde dopředu. A to směrem k lokálním potravinám od místních zemědělců. Místní akční skupina společně s Libereckým krajem propojuje jídelny přímo s dodavateli z Liberecka a Jablonecka. Školy i zemědělci se setkají už 19. září, kdy se koná propojovací akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v Místní akční skupině Podještědí – od 10 do 14 hodin v Restauraci Vlčetín.

„Od 1. září tohoto roku vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší nejzásadnější změny za posledních třicet let – více zeleniny, méně cukru a soli, ale také větší svobodu pro školní jídelny a důraz na praktickou podporu při zavádění změn,“ vysvětlil Jiří Ulvr, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort majetku a investic.

„Jedním z cílů je i větší zapojení lokálních potravin do školních jídelníčků. Na Liberecku a Jablonecku proto vznikla akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v MAS Podještědí, která má propojit školní jídelny, zemědělce a obce a ukázat možnosti spolupráce v praxi,“ dodala za pořadatele akce Jana Švehlová, hlavní manažerka Místní akční skupiny Podještědí.

Liberecký kraj navíc dále plánuje do budoucna systematicky podporovat využívání regionálních potravin a BIO potravin ve veřejném stravování.

„V našem kraji je mnoho kvalitních potravin z místních zdrojů. To, že vznikají přímo v regionu, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkracuje dodavatelský řetězec, což je prospěšné pro životní prostředí,“ řekl Jiří Klápště, náměstek hejtmana pro resort životního prostředí a zemědělství.

Konference nabídne mimo již zmíněné propojování kontaktů i příklady dobré praxe a přednášky odborníků. Prostor pro sdílení zkušeností bude i pro účastníky konference, kteří už mají své zkušenosti s lokálními dodavateli, a zároveň bude možné zakusit nabízené produkty přímo na místě.

„Akce je určena zejména pro školní jídelny, zástupce obcí a zemědělce z území Liberecka a Jablonecka. Jejím cílem je inspirovat, nabídnout příklady dobré praxe a vytvořit prostor pro přímé propojení mezi školami a lokálními dodavateli,“ uzavřela Švehlová.

„Vedle pravidelného pohybu je důležité také zdravé stravování, a to již od útlého věku. Vítám proto zapojení regionálních výrobků do školních jídelen,“ uvedla Jitka Skalická, radní pro školství a sport. „Jsem ráda, že díky novele mají tyto výrobky cestu otevřenou i do školských zařízení v Libereckém kraji.“

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist