Město Pardubice: Sladké překvapení pro cyklisty

21. května 2019 | Město Pardubice
Jablko a pardubický perník přichystala na úterní ráno pardubická radnice pro všechny, kdo se vydali do práce či do školy na kole. Na osmi nejfrekventovanějších cyklotrasách (nejen) v centru města rozdávali dobrovolníci z řad zaměstnanců magistrátu cyklistům malou svačinku. Do akce se zapojili i někteří městští zastupitelé, včetně primátora Martina Charváta.

Cílem akce je i letos odměnit obyvatele Pardubic za to, že jezdí na kole a chovají se zodpovědně k dopravě i životnímu prostředí. „Kromě toho, že si cyklisté pravidelnou jízdou na kole upevňují zdraví, je třeba jim hlavně poděkovat, že pomáhají zlepšovat dopravní situaci náročnou ve městě, nemluvě o dopadu na kvalitu ovzduší. Není v našich silách poděkovat všem osobně, ale vzhledem k množství aut – hlavně v centru - bych rád vyjádřil díky každému, kdo místo do auta sedá na kolo,“ poděkoval cyklistům primátor Martin Charvát.

„V teplém období je bezmála 20 % všech cest Pardubáků realizováno na kole a celoročně jezdí na kole přibližně 60 % cyklistů. Cyklistická doprava je pro fungování dopravy v Pardubic zásadní. Kdyby cyklisté ze dne na den přesedli do aut, byla by to katastrofa,“ říká Vojtěch Jirsa, zastupitel a bývalý cyklokoordinátor města, který s nápadem přišel poprvé v roce 2014. Inspirací mu byla Dánská kampaň Morgenmad til cykliste, v překladu Snídaně pro cyklisty.

Snídani organizují úředníci města, které i tentokrát bylo možné vidět v čepicích a tričkách v pardubických barvách. Dobrovolně se do akce zapojilo takřka dvacet pracovníků radnice. Úterní snídaně navazuje na oblíbenou akci „Do práce na kole“, která se koná právě v měsíci květnu.