Kateřina Procházková "> Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Návrhy lidovců neprošly - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Návrhy lidovců neprošly

5. prosince 2019 | KDU-ČSL
Autor: Kateřina Procházková, tel: 730 575 148
Vláda s komunisty i s SPD odmítla podpořit jakýkoli návrh opozice. Máme rozpočet spotřeby nikoli budoucnosti, bez vize. Rozpočet, který není přívětivý k rodinám, komentoval po schválení rozpočtu Sněmovnou předseda lidovců Marek Výborný.

Lidovcům neprošel žádný z pozměňovacích návrhů. Vláda spolu s komunisty a SPD smetla návrh poslankyně Pavly Golasowské a poslance Víta Kaňkovského na navýšení financí na sociální služby o 1,5 miliardy korun. Sněmovna také zamítla návrh z dílny KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN dát 5,5 miliardy korun na platy učitelů. „Když se podíváte na kapitolu sociální služby, tak se ji podařilo navýšit, nikoliv však dostatečně. Můžeme opět očekávat na jaře diskuzi o dofinancování sociálních služeb. To nás samozřejmě mrzí, protože to měla být pomoc těm, kteří se sami o sebe nedokážou postarat," řekl na tiskové konferenci po schválení rozpočtu na příští rok Výborný.

„Asi to nejsmutnější na tom je, že do státního rozpočtu se počítá s příjmem za prodej hmotných státních rezerv, zvláště kovů. Tyto kovy budeme v budoucnu potřebovat, akorát je budeme nakupovat za mnohem vyšší cenu," řekl předseda poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek, který kritizoval i zamítnutí zřízení takzvaného rozklikávacího rozpočtu ministerstva financí. Ten funguje už v řadě českých měst. „Vláda, zdá se, nemá k tomuto kroku odvahu, bohužel," uvedl Bartošek.

Lidovec Marian Jurečka neuspěl s návrhem na přesun čtyř miliard korun z obsluhy státního dluhu lesníkům na náhrady škod způsobených kůrovcem. „Škoda, tuto pomoc lesníci urgentně potřebují," řekl.