Strana zelených: Sněmovní Výbor pro životní prostředí je proti ochraně ovzduší

26. dubna 2018 | Strana zelených
Poslanci ANO, ODS, SPD a KSČM jdou na ruku nejšpinavějším uhelným elektrárnám. Na jednání Výboru pro životní prostředí včera poslanci zmíněných stran nepodpořili ani kompromisní návrh, podle nějž by po roce 2025 nebylo možné udělovat výjimky těm uhelným elektrárnám, které nedodržují limity pro znečišťování ovzduší. Jednalo se přitom o zásadně umírněnou verzi původního pozměňovacího návrhu. Ten požadoval, aby uhelné elektrárny musely limity splnit do roku 2021 bez možnosti jakýchkoliv výjimek, čímž jasně stavěl na první místo zdraví občanů a ochranu životního prostředí, nikoliv zisky provozovatelů uhelných elektráren.

„Je neuvěřitelné, do jaké míry jsou poslanci ANO, ODS, SPD a KSČM ochotni ignorovat názor odborníků a jednat v přímém rozporu s veřejným zájmem. Svým rozhodnutím připravují občany žijící v blízkosti elektráren v průměru o šest let života, nemluvě o mnoha chronických onemocněních, které postihují zejména děti. Že poslanci argumentují stejnými slovy jako průmyslové zájmové skupiny v čele s lobby uhelných elektráren považuji vyloženě za trapné. Sněmovna by měla doporučení výboru ignorovat a přijmout alespoň kompromisní pozměňovací návrh“ říká Magdalena Davis, 1. místopředsedkyně Zelených.

Předseda Zelených, Petr Štěpánek, k tomu dodává: „Ukazuje se, proč je potřeba mít ve sněmovně Zelené. Poslanci svým hlasováním podrželi ty nejhorší technologie výroby elektřiny v zastaralých uhelných elektrárnách s účinností hluboko pod 30%. Zelení dlouhodobě trvají na navýšení podílu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.“