Filip Trdla "> Soutěž „Kniha roku Libereckého kraje“ zná své vítěze - Ekolist.cz

Liberecký kraj: Soutěž „Kniha roku Libereckého kraje“ zná své vítěze

23. dubna 2019 | Liberecký kraj
Autor: Filip Trdla, tel: 485 226 307
Členka rady kraje Květa Vinklátová dnes v Krajské vědecké knihovně v Liberci předala ocenění vítězům soutěže „Kniha roku Libereckého kraje“. Cílem soutěže, jejíž vyhlášení proběhlo na Světový den knihy a autorských práv, je ohodnotit autory a nakladatele za mimořádný počin vydaný v příslušném kalendářním roce se vztahem k Libereckému kraji.

Za Krajský úřad Libereckého kraje v odborné porotě zasedli Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, a Martin Féna, vedoucí oddělení kultury. Dalšími členy poroty byli Hana Maierová, předsedkyně výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, či uznávaný historik, spisovatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět nebo nakladatel Roman Karpaš a knihkupec Martin Fryč.

„V loňském roce, kdy byla soutěž vyhlašována poprvé, jsme hodnotili 27 a v letošním 30 knih. Jsem si jistá, že knih vychází v kraji víc a věřím, že i další autoři či nakladatelé budou své publikace v příštích letech přihlašovat. Vítězné, ale i všechny ostatní přihlášené knihy budeme v příštích týdnech a měsících představovat čtenářům,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V letošním roce porota udělila ceny ve všech kategoriích. V kategorii Populárně naučná literatura knize „Česká Lípa město na Ploučnici“, kterou do soutěže přihlásilo Město Česká Lípa. V kategorii Beletrie a poezie byl oceněn Jan Šolc za knihu „Žít v Liberci“. Václav Dvořák získal ocenění v kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice, za svoji knihu „Písečníci a bludný asteroid“. V kategorii Monografie, výtvarná publikace pak ocenění převzal zástupce Správy Krkonošského národního parku za knihu „Jan Nepomuk hrabě Harrach – ze života českého kavalíra“ autora Jana Luštince.

Cenu čtenářů, kteří měli možnost v letošním roce hlasovat pomocí facebookových stránek, získala kniha „Výlety po Hodkovicích nad Mohelkou, aneb 10 let Cesty za poznáním“, která obdržela neuvěřitelných 391 lajků. Cenu převzali zástupci Spolku rodáků a přátel Hodkovic.

Zvláštní cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury byla udělena Miloši Zapletalovi, českému spisovateli literatury pro mládež, skautskému redaktorovi a činovníkovi za mimořádné zásluhy v oblasti regionální literatury.

Vítěz každé z výše zmíněných kategorií získal finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.
Filip Trdla, tel: 485 226 307