Arnika: Soutěž ukázala dobré příklady ekologického poradenství

4. května 2010 | Arnika
V soutěži o nejlepší ekoporadenský počin byly tento týden na Valné hromadě Sítě ekologických poraden STEP vybrány práce, které mohou být příkladem ostatním ekoporadnám. Obě hlavní ocenění získala činnost Ekologického právního servisu zaměřená na omezení znečištění vzduchu z oceláren ArcelorMittal v Ostravě. „Prezentace a diskuze nad příklady dobré praxe nám umožní postavit základy hlubší výměny zkušeností, díky které budeme moci dále zvyšovat kvalitu i efektivitu poskytovaných služeb,“ říká Kamila Kameníková ze STEPi. „Jedním z cílů naší činnosti je vytvářet prostředí, které by umožnilo ekoporadnám posunout základní poskytování informací k odborným posudkům či procesnímu poradenství.“ dodává.

Oceněny byly dále aktivity Arniky, týkající se skládky v Pozďátkách a provozu jihlavského Kronospanu a projekt Ekologického Institutu Veronica zabývající se sběrem hliníku v Brně. Do užšího výběru, ze kterého měli možnost volit jak odborná porota, tak ekoporadci, se také zařadily projekty ZO ČSOP Vlašim, Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty, sdružení Calla, organizace Rosa – Společnost pro ekologické informace, Ekocentra Brno, Hnutí DUHA Olomouc a Ekoinfocentra Jihlava. Na Valné hromadě, která proběhla ve Vlašimi od 26. do 27. dubna, byla udělena jak Cena poroty, tak Cena ekoporaden, o níž hlasovali všichni zúčastnění.

Cílem soutěže byla zejména prezentace příkladů dobré praxe. Popis projektů zahrnoval i metodické poznámky, které mají pomoci ostatním organizacím využít těchto zkušeností. Odborná porota vybírala na základě kritérií, jako je inovativnost projektu a přístupů, vazba na potřeby klienta, zobecnění výstupů a prostor pro plošné využití, profesionalita a dopad na životní prostředí a komunitu. Nultý ročník soutěže byl určen pouze členským organizacím STEPi, od příštího roku bude ale soutěž otevřena všem ekoporadnám. Soutěž je letos součástí projektu nazvaného „Poradenství - metody, příklady, certifikace“, další ročníky soutěže již poběží nezávisle. Založení této tradice jednak přispěje k dalšímu zviditelnění poradenství, ale hlavně podpoří vzájemnou motivaci, přenos zkušeností a multiplikaci úspěšných činností poraden

Síť ekologických poraden STEP je nejstarší institucí zastřešující ekologické poradny u nás. Jejími členy je 23 organizací, které v rámci své činnosti zodpoví ročně stovky až tisíce dotazů z nejrůznějších oborů. Jednou ze členských organizací je i poradna Arniky, která je partnerem STEPi pro projekt Poradenství – metody, příklady, certifikace. „Společná metodika pro poradenskou činnost nám pomůže porovnat naše zkušenosti s ostatními poradnami, nabídnout naše znalosti a současně využít především dobrých příkladů z praxe,“ přibližuje Jakub Esterka z Arniky výhody nového projektu. „Můžeme se tak cíleně zaměřit na zkvalitnění a další profesionalizaci poskytovaných služeb a vedle indikované pomoci občanům a občanským sdružením tak i systematicky zaměřit na rozvoj preventivní ochrany životního prostředí,“ dodal Jakub Esterka, který vede v Arnice právě poradnu Centra pro podporu občanů.

V rámci zmíněného projektu bude také sestavena publikace s názvem „Environmentální poradenství v praktických příkladech“ a proběhne pilotní ověření vytvořeného postupu Značení ekoporaden. Projekt je realizován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí.

Příloha: vybrané projekty, které postoupily mezi 11 finalistů soutěže

Havarovaná skládka nebezpečného odpadu Pozďátky
Řešitel: Arnika, Milan Havel, Jindřich Petrlík, Jana Vitnerová
Partneři: OS Pozďátky bez jedů

Kronospan - výroba dřevotřískových a OSB desek, Kronospan CR, Kronospan OSB
Řešitel: Arnika, Jindřich Petrlík, Martin Skalský, Jana Vitnerová
Partneři: OS Beseda

Účast ČSOP ve správních řízeních v okrese Benešov
Řešitel: OS ČSOP Benešov ve spolupráci se ZO ČSOP Vlašim, Ing. Pavel Pešout, Ing. Roman Farion, prof. RNDr. Lubomír Hanel, CSc., Ing. Karel Kříž, Mgr. Petra Humlíčková
Partneři: ČSOP Vlašim

Mapa zajímavosti Bílých Karpat s pravidly pro návštěvníky
Řešitel: Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty (Jana Urbančíková)
Partneři: SCHKO Bílé Karpaty, externí spolupracovníci

Zelené úřadování na městském úřadu v Uherském Hradišti
Řešitel: ZO ČSOP Veronica, Mgr. Ing. Petr Ledvina, Mgr. Ivana Hrabicová

Atlas zařízení využívajících obnovitelné zdroje energie
Řešitel: Calla, Edvard Sequens
Partneři: Na obsahu internetové verze se podílely KV-BIO, ZO ČSOP Veverská Bitýška a Alternativa pro venkov

Ocelárna Mittal
Řešitel: Ekologický právní servis, Mgr. Jan Šryt, Mgr. Markéta Fošinková
Partneři: o.s. Vzduch

Zástupce veřejnosti
Řešitel:Ekologický právní servis, Mgr. Vendula Povolná, Mgr. Markéta Višinková, Mgr. Jana
Kravčíková
Partneři: Zelený kruh (neformálně)

Hliník – Zbytečný odpad
Řešitel: ZO ČSOP Veronica, tým poradců a poradkyň
Partneři: Město Brno

Rozvoj trhu místních produktů
Řešitel: Rosa, o.p.s., Josef Kadubec, Zuzka Guthová a kolektiv
Partneři: RS ČSOP Brno

Týden opravdových plen - celorepubliková osvětová kampaň
Řešitel: Rosa, Věrka Soukupová, Zuzana Guthová a kol.
Partneři: Mulitplikátoři z celé ČR zejména z mateřských a rodinných center, ekoporadny, prodejci plen, zdravotníci atd.

Podrobnosti a další informace na stránkách Sítě ekologických poraden STEP: http://www.ekoporadna.cz/