Oldřich Petržilka "> Spotřeba zemního plynu v 27 zemích EU v roce 2007 - Ekolist.cz

Česká plynárenská unie: Spotřeba zemního plynu v 27 zemích EU v roce 2007

23. dubna 2008 | Česká plynárenská unie
Autor: Oldřich Petržilka, tel: +420 241 027 876
Podle předběžných údajů  Eurogasu celková spotřeba zemního plynu v sedmadvacítce zemí EU klesla v roce 2007 v porovnání s rokem 2006 o 1, 5 procenta.

Podle prvních odhadů činila v roce 2007 spotřeba zemního plynu v 27 členských zemích EU 19 710 PJ (petajoulů), tedy 505 miliard krychlových metrů (BCM)1. Zatímco v roce 2006 dosáhla hodnot 20 010 PJ / 513 BCM.

Ke konci roku 2007 celkový počet spotřebitelů zemního plynu napojených na rozvodnou síť 27 členských zemí EU vzrostl oproti roku 2006 o 1 procento na 110, 171 milionu zákazníků.

Posílil trend zaznamenaný v minulém roce: spotřeba zemního plynu v sedmadvaceti členských státech EU poklesla v roce 2007 o 1, 5 procenta. Většina zemí s vysokou spotřebou zemního plynu zaznamenala negativní trend, až na Británii, Španělsko a Itálii, kde se spotřeba plynu v daném období zvýšila. Ačkoli se trh se zemním plynem v jednotlivých zemích značně liší, tento mírný pokles lze vysvětlit několika obecnými celoevropskými trendy. Do spotřeby plynu nejvíce zasáhlo klima – na začátku roku 2007 totiž panovalo v celé Evropě velmi teplé počasí. V některých zemích spotřebu rovněž výrazně ovlivnily vysoké ceny zemního plynu a vyšší energetická účinnost.

Tuzemská těžba v sedmadvaceti členských zemích EU za toto období poklesla o 7 procent na 7 739 PJ (198 BCM), přičemž na poklesu se podepsal hlavně propad těžby ve Velké Británii ve výši - 9, 9 %, v Německu (-8, 8 %), Dánsku (-11, 4 %) a Itálii (-11, 5 %).

Spotřeba zemního plynu byla saturována hlavně těžbou zemí evropské sedmadvacítky, která v roce 2007 představovala 38 procent celkových dodávek. Hlavním externím dodavatelem zemního plynu bylo Rusko se 23 procenty, Norsko s 18 procenty a Alžír s 10 procenty. Pokles těžby v zemích evropské sedmadvacítky kompenzoval hlavně rostoucí dovoz z Norska.

Komentář České plynárenské unie ke spotřebě zemního plynu v 27 zemích EU

"Podle zdrojů EU se v následujících 15 letech předpokládaná spotřeba plynu v EU 27 zvýší o nejméně 100 mld. m3. Oprávněně tedy lze předpokládat, že rovněž v ČR dojde nově připravovaná dlouhodobá energetická koncepce k závěru potřeby zvýšení dosud zvažovaného cca 21 %-ního podílu zemního plynu na palivoenergetickém mixu,“ říká generální sekretář ČPU Josef Kastl.

Pro více informací kontaktujte ČPU, pana Oldřicha Petržilku na adrese Novodvorská 82/803, 142 01 Praha 4, tel: +420 241 027 876, e-mail: petrzilka@cpu.cz, www.cpu.cz

Oldřich Petržilka, tel: 420 241 027 876