MPO ČR: Stát si zachovává svá práva v oblasti zprácování ropy

12. října 2016 | MPO ČR
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek včera podepsal s předsedou představenstva společnosti Unipetrol Andrzejem Modrzejewskim Dodatek ke Smlouvě o vládních rozhodnutích. Ten v rámci začlenění České rafinérské do koncernu Unipetrol RPA zachovává vliv státu na zásadních rozhodnutích v oblasti zpracování ropy.

Podepsaný Dodatek uvádí do souladu dopady změn právní subjektivity České rafinérské a zachovává ukotvená práva státu. Tento důležitý krok zajišťuje dosavadní vliv státu na zásadních rozhodnutích v oblasti zpracování ropy, ač je vlastnictví rafinerií v České republice záležitostí soukromého sektoru již od roku 2005.

"Chtěl bych zdůraznit, jak je důležité, aby trvale fungovaly tuzemské rafinérie. Představují nejen základ petrochemického průmyslu, ale také patří mezi významné zaměstnavatele v regionu," řekl ministr Jan Mládek. V průběhu podpisu také dodal, že očekává zodpovědné řízení tohoto stěžejního sektoru, který je pro hospodářství České republiky význačný.

Dodatek završil roční proces vyjednávání mezi oběma stranami započatý v návaznosti na zjednodušování struktury skupiny Unipetrol. Petrochemický holding sloučí svoji dceřinou společnost Česká rafinérská s další svou dcerou Unipetrol RPA. Nástupnickou společností bude Unipetrol RPA.

Historickou Smlouvu o vládních rozhodnutích uzavřelo Ministerstvo průmyslu a obchodu dne 15. listopadu 1995 s bývalými akcionáři České rafinérské v době první části privatizace. Původní Smlouva určovala práva souhlasu či nesouhlasu státu ve vyjmenovaných případech, kdy by akcionáři rafinerií hodlali přistoupit k zásadním rozhodnutím týkajících se vlastnictví či provozu rafinerií v Kralupech a Litvínově.