Petr Doubravský "> Stávkující středoškoláci vyzvali k účasti ve volbách do Evropského parlamentu a varovali před odprodejem elektrárny Počerady - Ekolist.cz

Fridays for Future: Stávkující středoškoláci vyzvali k účasti ve volbách do Evropského parlamentu a varovali před odprodejem elektrárny Počerady

24. května 2019 | Fridays for Future
Autor: Petr Doubravský, tel: 724 396 896
Dnes se uskutečnila třetí studentská stávka za klima v České Republice. Tisíce studentů stávkovali po celé republice, stávka se konala ve více než 15 městech. Podobné akce se dnes také konaly v přibližně 1600 městech po celém světě. Studentské stávky v loňském roce zahájila Greta Thunberg, tehdy patnáctiletá švédská studentka.

V Praze se stávka uskutečnila na Malostranském náměstí. Studenti na úvod vyzvali k účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Ty se konají dnes a zítra (24. a 25. května). "Apelujeme na vás, rodiče, na naše dospělé kamarády a kamarádky, studenty a studentky, na své babičky a dědy. Běžte volit. Volte pro klima, ne pro peníze. Volte pro dobrý život, ne pro uhlí. Volte pro naši budoucnost," řekla patnáctiletá studentka a mluvčí hnutí Fridays For Future, Anna Mezgerová.

Nezapomněli zmínit ani hrozbu odprodeje staré a neúčinné uhelné elektrárny Počerady podnikateli Tykačovi. "Uhelná elektrárna Počerady, která představuje jednoho z největších znečišťovatelů životního prostředí u nás, vypustí ročně do ovzduší skoro stejné množství CO2, jako všechna nákladní vozidla v ČR. Tato elektrárna je velmi neúčinná. To znamená, že z 10 tun spáleného uhlí za minutu spálí 6,5 tun zbytečně. A ze zbylých 3,5 tun se vyrobí elektřina na vývoz," prohlásila šestnáctiletá mlvučí Anna Lozsi.

Na stávku studenti a studentky pozvali zástupce poslaneckých klubů a dali jim několikaminutový prostor, během kterého mohli představit klimatickou politiku jejich strany. Své zástupce vyslali čtyři z devíti poslaneckých klubů. Původně zvané poslance vyslali pouze Piráti, za které na stávce promluvila předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová. Některé strany místo poslanců vyslali jiné členy. Na stávce tak promluvil pražský radní pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN) a kandidáti do Evropského parlamentu František Talíř (KDU-ČSL) a Vojtěch Vais (TOP09). Za poslanecké kluby, které nevyslali své zástupce, nechali studenti několik minut ticha.

"V čase, kdy měli mluvit nepřítomní zástupci poslaneckých klubů, jsme nechali ticho. To totiž nejlíp vyjadřuje jejich zájem o naši budoucnost a jejich zájem o řešení klimatické krize," řekl Štěpán Stolz, další z mluvčích hnutí.

Studenti také svolali další stávku na 7. června. Podle slov organizátorů jsou připraveni stávkovat tak dlouho, jak to bude potřeba. Jeden z organizátorů, Petr Doubravský na úvod stávky prohlásil: "Tenhle boj bude těžký. To co trvalo několik desetiletí musíme napravit během mnohem kratšího času. Buďme připraveni bojovat tak dlouho, jak to bude potřeba. Nepřestávejme, přitvrzujme. Je to budoucnost všech a nikdo jiný ji nezachrání. "
Petr Doubravský, tel: 724 396 896