Zastoupení Evropské komise v ČR: Strategie udržitelného rozvoje EU – Udržitelný rozvoj v číslech; 120 ukazatelů je k dispozici online na webové stránce Eurostatu

V souvislosti se zasedáním Evropské rady ve dnech 22. a 23. března 2005, která se mezi jiným věnovala rovněž revizi strategie udržitelného rozvoje schválené Evropskou unií v Goteborgu v roce 2001, zpřístupnil Eurostat všem uživatelům své webové stránky ukazatele udržitelného rozvoje nedávno schválené Evropskou komisí. Většina ze zpřístupněných ukazatelů uvádí údaje od roku 1990. Pokrývají Evropu jako celek stejně jako členské státy EU, kandidátské země a členy Evropského hospodářského prostoru.

Ukazatele byly navrženy za pomoci národních expertů. Odrážejí různorodé priority schválené v Goteborgu (změnu klimatu, veřejné zdraví, řízení přírodních zdrojů, dopravu, stárnutí společnosti, sociální vyčlenění a chudobu) a dále v Barceloně v roce 2002 (globální partnerství pro udržitelný rozvoj), stejně jako závazky, které EU učinila rovněž v roce 2002 na summitu o udržitelném rozvoji v Johannesburgu (vzorce výroby a spotřeby, dobré řízení).

V závislosti na dostupných údajích ukazatelé dokládají změny, které je možno pozorovat od roku 1990 jak na evropské, tak i národní úrovni. Osvětlují tak podstatu problémů popisovaných ve strategii udržitelného rozvoje EU a budou využity k monitorování zavádění této strategie. Proto jsou tyto informace velmi významné pro politiky a rovněž pro každého, kdo se zajímá o otázky udržitelného rozvoje.

Ukazatele jsou představeny ve formě předdefinovaných tabulek doplněných o vysvětlující text o použité metodologii a budou pravidelně aktualizovány. Údaje pocházejí především z národních statistických úřadů, ale také z dalších dostupných zdrojů (služeb Komise, státní správy jednotlivých zemí, nevládních organizací, výzkumných projektů). Služby Komise a Evropský statistický systém budou pokračovat ve vytváření nových ukazatelů a zkvalitňování těch stávajících.