Oldřich Jarolím "> Stromky vyzvaly úřad k používání recyklovaného papíru - Ekolist.cz

Arnika / Calla : Stromky vyzvaly úřad k používání recyklovaného papíru

21. dubna 2004 | Arnika / Calla
Autor: Oldřich Jarolím, tel: 606 404 062
Aktivisté ze sdružení Arnika a Calla převlečení za stromky dnes vyzvali jihočeský Krajský úřad, aby podpořil Koalici pro recyklovaný papír (1). V dopoledních hodinách převzal ředitel Krajského úřadu PhDr. Jan Stráský z rukou zástupců obou sdružení výzvu k „Šetrnému papírování“ – ke zvýšení používání recyklovaného papíru a výrobků z recyklovaných surovin a balík recyklovaného kancelářského papíru.

„Energetická úspora při výrobě recyklovaného papíru není zanedbatelná: na jeden list bílého nerecyklovaného je nutno použít 17 Wh energie, na výrobu jednoho listu recyklovného pouze 15 Wh,“ řekl Ing. Josef Polívka ze sdružení Calla. Úřad nakupuje od loňského roku papírové kancelářské a hygienické potřeby již z recyklovaného papíru. Zatím se nepodařilo zcela přejít na kancelářský recyklovaný papír (2).

„Chování šetrné k životnímu prostředí je také vizitkou úřadu,“ navázal Oldřich Jarolím z Arniky. „Používání recyklovaného kancelářského papíru ovlivní i osoby, které s úřadem přijdou do styku. Zvýšení poptávky po recyklovaném papíře může napomoci zlepšení jeho dostupnosti na trhu.“

„Celkově se za rok 2001 v Jihočeském kraji vyprodukovalo přibližně 1,8 mil. tun odpadů, přičemž na skládce skončilo 77 % z tohoto množství. Recyklováno nebo využito jako druhotná surovina bylo pouhé 1 %,“ doplnila MUDr. Věra Horská, vedoucí Arniky České Budějovice.

Pochod stromků s transparentem „Úředníci šetřte stromy“ vedl z Piaristického náměstí na nábřeží slepého ramene Malše, po němž se dostal k mostu přes Malši a skončil v ulici U Zimního stadionu, kde je sídlo Krajského úřadu.

Obsahově stejnou výzvu zaslalo sdružení Arnika též starostům měst Prachatice, Strakonice a Český Krumlov. Úředníci tamních městských úřadů používají recyklovaný papír pro tisk a kopírování dokumentů (3).

Od 22. dubna do 7. května bude na českobudějovickém gymnáziu v Jírovcově ulici 8 probíhat výstava kampaně Arniky Šetrné papírování „Papír jako surovina“. Smyslem této výstavy je prostřednictvím devíti barevných panelů informovat studenty o dopadech výroby papíru na životní prostředí a motivovat domácnosti, úřady i firmy k většímu třídění odpadů.

Tuto výstavu mají možnost u stánku Arniky shlédnout návštěvníci Ekotrhu pořádaného sdružením Rosa 21. 4. na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích .

Další informace naleznete na stránkách kampaně Šetrné papírování Odkazy:

(1) Koalice pro recyklovaný papír je dobrovolnou organizací, založenou sdružením Arnika, jež sdružuje firmy, úřady, občanská sdružení a jednotlivce, kteří používají při své práci v co nejvyšší míře recyklovaný papír. Členové se dále zavazují zavést na svém pracovišti takový systém, který by snížil spotřebu papíru jeho efektivnějším využitím a zaručil sběr a třídění odpadu. Nepřímo se tím zavazují k podpoře zvyšování poptávky a nabídky po výrobcích z recyklovaných surovin.

Počet členů Koalice je nyní 27 organizací (z toho 4 firmy a 2 úřady státní správy a samosprávy). Cíle Koalice podpořil i ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek. Počátkem března tohoto roku se stal členem i Městský úřad v Táboře.

(2) V roce 2002 oslovila Krajský úřad se žádostí k „Šetrnému papírování“ i jihočeská pobočka Hnutí DUHA, v únoru tohoto roku dopisem i sdružení Arnika. Svým kolegům doporučil recyklovaný papír i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

(3) viz tisková zpráva Arniky ze dne 16. 4. 2004

Kontakt:

- Ing. Josef Polívka, sdružení Calla, tel. 387 310 166, 604 715 240, e-mail: calla@ecn.cz
- Oldřich Jarolím, Arnika - České Budějovice, Fráni Šrámka 35, tel. 606 404 062, e-mail: oldrich.jarolim@arnika.org
- Milan Návoj, Arnika - kampaň Šetrné papírování, Praha 3, tel. 222 781 471, e-mail: milan.navoj@arnika.org
- Jarmila Ichová, Gymnázium, Jírovcova 8, tel. 387 319 358

Příloha:

Výzva k podpoře Koalice pro recyklovaný papír

PhDr. Jan Stráský ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje

V Českých Budějovicích 21.4.2004

Věc: Výzva k podpoře Koalice pro recyklovaný papír

Vážený pane řediteli,

ekologicky příznivý provoz úřadů veřejné správy a dalších organizací je v České republice stále spíše výjimkou než samozřejmým pravidlem. Ekologicky šetrné chování úřadů samosprávy přitom výrazně ovlivňuje i své okolí – občany, návštěvníky i firmy. Rovněž svou poptávkou může zvýšit dostupnost výrobků příznivějších pro životní prostředí na trhu.

Sdružení Arnika vede již druhým rokem kampaň za větší používání recyklovaného papíru „Šetrné papírování“. Jejím cílem je také vyšší třídění odpadu a propagace ekologicky šetrných výrobků.

České Ministerstvo životního prostředí i jeho resortní organizace úřadují takřka výlučně na recyklovaném papíře od prosince 2002, a to i nyní, po změně DPH. Také senátoři a pracovníci Senátu Parlamentu ČR od léta 2003 využívají ve větší míře recyklované papíry a jdou tak příkladem dalším občanům. Rovněž některé krajské, městské a obecní úřady, firmy, školy, různá občanská sdružení a nadace používají více ekologický papír.

Chceme Vás proto požádat o podporu „šetrného papírování“ – úřadujte na recyklovaném papíře všude, kde je to možné, používejte v co nejvyšší míře výrobky z recyklovaných surovin.

Poslání, cíle Koalice a podmínky členství naleznete na internetové adrese http://papir.arnika.org/koalice.shtml. Je možné se zde rovněž zaregistrovat on-line. Naleznete zde i seznam stávajících členů.

Více informací najdete na http://arnika.org

Děkujeme a přejeme pěkný den.

Oldřich Jarolím Arnika České Budějovice

Ing. Josef Polívka Calla - sdružení pro záchranu prostředí, České Budějovice