Radek Tulis "> Studie vlivu Kronospan na okolí nastavila nové priority - Ekolist.cz

Statutární město Jihlava: Studie vlivu Kronospan na okolí nastavila nové priority

23. ledna 2007 | Statutární město Jihlava
Autor: Radek Tulis, tel: 567 167 144
Kronospan seznámil vedení města Jihlavy a kraje Vysočina s výsledky nové studie.

S výsledky rozsáhlé studie kvality ovzduší, hluku a vlivů firmy na zdraví obyvatel dnes seznámili zástupci společnosti Kronospan vedení města Jihlavy a kraje Vysočina. Studie ukázala, že jedenáct sledovaných znečišťujících látek představuje pro zdraví obyvatel zanedbatelné nebo jen malé riziko. Především z měření látek v ovzduší a z modelu šíření znečištění vyplynulo, že ani kolem podniku není vliv závodu na koncentrace látek dominující. Měření pro tuto studii probíhala v druhé polovině minulého roku. Zadání a rozsah studie určila Krajská hygienická stanice kraje Vysočina. Vypracování přišlo na 1,7 milionu korun, částku uhradila společnost Kronospan.

„Studie dopadla podle našich očekávání, ale přesto budeme dál pokračovat v opatřeních ke snížení emisí. Nyní je pro nás prioritou snížení emisí z lisů a s tím spojeného formaldehydu. Zásadní snížení této látky přinese již letos na podzim náhrada etážových lisů za moderní kontinuální lis,“ informoval radní o investici přesahující 1,5 miliardy korun jednatel společnosti Jan Rudolf.

Naopak z měření hluku a především matematického modelu jeho šíření z technologických zařízení vyplývá, že hluk z podniku v řadě míst dominuje. „Měřili jsme nejen okolí podniku, a to i v nočních hodinách, ale provedli jsme i stovky měření jednotlivých zdrojů hluku – zejména ventilátorů a jiných motorů uvnitř závodu. Všechny údaje jsme pak vložili do matematického modelu a vytvořili hlukovou mapu této části Jihlavy,“ informoval Ing. Pavel Buchta ze Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě.

„Dnes prezentované výsledky studie budou ve srozumitelné formě v dohledné době připraveny pro zveřejnění,“ ujistil Michal Diviš, interní auditor pro životní prostředí firmy Kronospan s tím, že v září tohoto roku předloží podnik krajské hygieně k posouzení další studii. Tentokrát bude jejím záměrem postup při snižování hlučnosti.

„Legislativa reaguje na potřeby obyvatel a samosprávy pomalu. Nejlepší cestou je dohoda. V případě Kronospanu to funguje a budeme v tom pokračovat,“ sdělil náměstek hejtmana Pavel Hájek. Studie, kterou jihlavská dřevařská firma předložila, zahrnuje jen vliv podniku. Kraj a město spolu připravují rozsáhlou studii pro území celého města, které bude hodnotit i příspěvky ostatních provozů, domácností a dopravy. Krajská rada včera schválila zadání výběrového řízení na zadání této studie. „Zákony dávají městu jen malé pravomoci. Dohoda s Kronospanem vede k jasným výsledkům. Vítáme odpovědný přístup společnosti k životnímu prostředí,“ komentoval výsledky i připravované investice primátor města Jihlava Jaroslav Vymazal.

Rozsáhlá měření kvality ovzduší a hluku probíhala od srpna do prosince roku 2007 v okolí závodu KRONOSPAN a na velkém území města. Náročná terénní měření byla doplněna rozptylovou studií a hlukovým modelem. Ze získaných dat pak experti na hodnocení zdravotních rizik Zdravotního ústavu se sídlem v Brně vypočítali rizika, která představuje provoz podniku pro obyvatele. Zadání a rozsah studie určila Krajská hygienická stanice kraje Vysočina. „V prosinci roku 2006 jsme Kronospanu předepsali 5 podmínek a vloni v květnu nám firma předložila podrobný postup zpracování studie, který připravil expertní tým z Brna.“ řekl RNDr. Jiří Kos z KHS kraje Vysočina. „I místa terénních měření znečišťujících látek a hluku jsme vybírali společně s hygienou pod dohledem odborníků Českého hydrometeorologického ústavu a zdravotního ústavu“ informoval Michal Diviš z firmy KRONOSPAN. Měření probíhala v srpnu a v říjnu vždy nepřetržitě několik dní po sobě. Při měření v říjnu se již začal projevovat vliv vytápění domácností a firem. „Po dohodě se zadavatelem jsme místa měření, pokud to bylo možné, utajovali, aby někoho nenapadlo výsledky ovlivňovat, nebo ničit měřicí techniku.“ sdělil Ing. David Marek ze Zdravotního ústavu Brno. Současně s měřením kvality ovzduší měřila expertní měřicí skupina dohromady 11 znečišťujících látek na dvou komínech výrobní linky. Zjištěné údaje o emisích spolu s naměřenými koncentracemi znečištění v pěti bodech po celém městě pak pomohly vyčíslit v rozptylové studii jak ke znečišťování ovzduší přispívá závod Kronospan.

Ing. Michal Diviš, interní auditor pro životní prostředí firmy KRONOSPAN
Radek Tulis, tiskový mluvčí Magistrátu města Jihlavy