Tiskové zprávy
Superpotraviny z české přírody ovládnou brněnský Den Země: Superpotraviny z české přírody ovládnou brněnský Den Země
17. dubna 2023 | Superpotraviny z české přírody ovládnou brněnský Den Země
Autor: Zuzana Slámová, tel: 736 473 732
Autor: Zuzana Slámová, tel: 736 473 732
„Letos jsme si vzali na mušku všemi oblíbené téma – jídlo. Nakoukneme pod pokličku globální produkci potravin, poradíme, jak ušetřit díky jedlým divokým rostlinám, budeme řešit welfare zvířat, uhlíkovou stopu jídla a zátěž pro životní prostředí. U toho všeho budeme vařit, péct a hlavně ochutnávat,“ láká organizátorka Dne Země Veronika Neckařová z Lipky. Na památku si návštěvníci odnesou originální recepty a jedno duhové překvapení.
Ochutnat budoucnost budou moct děti i dospělí na čtyřech akcích v areálech pracovišť Lipky a jejich okolí. V pátek 21. dubna odstartuje oslavy odpolední akce Prostřeno na Lipové v Brně-Pisárkách. V sobotu 22. dubna naváže Jezírko u Soběšic s akcí Poklady za humny, Rozmarýnek v Jundrově (Roste burger na balkóně) a také Rychta v Krásensku (Živly s chutí). Pozor, akce se nekoná na Kraví hoře!
Děti se můžou těšit na divadlo Šumafuk, Mikro-Teatro, ÚDiF či DIP, chybět nebude ani koncert, biofarma se zvířaty, tvořivé dílničky, lesní stezka s úkoly, zajímavosti o aquaponii a divokém biomasu, vaření na ohni či solárním vařiči a obří nafukovací kostka tuny CO2. Na kulinářských workshopech nasbírají inspiraci všichni, co by rádi zkusili vařit šetrněji.
Třešničkou na dortu bude objevování jedlých plevelů, které lze natrhat takřka za domem a zdarma. „Jaro je výborná doba na ochutnání divokých rostlin z naší přírody, a zdaleka se nemusíme držet jen při zemi. Mladé čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buk – ty jsou opravdu lahůdka,” říká odbornice na přírodní zahrady Pavlína Žilková z Lipky.
Na akci se podílí řada dalších lokálních partnerů, ŠLP Křtiny a Mendelova univerzita, Muzeum města Brna, Rezekvítek, Připrav Brno, Paběrkování po brněnsku, Future Farming, ZOO koutek u Nováčků, Veg8Café a regionální producenti pod značkou Moravský kras. Na akci Jezírka zavítá jako host ministr životního prostředí Petr Hladík.
Ochutnat budoucnost budou moct děti i dospělí na čtyřech akcích v areálech pracovišť Lipky a jejich okolí. V pátek 21. dubna odstartuje oslavy odpolední akce Prostřeno na Lipové v Brně-Pisárkách. V sobotu 22. dubna naváže Jezírko u Soběšic s akcí Poklady za humny, Rozmarýnek v Jundrově (Roste burger na balkóně) a také Rychta v Krásensku (Živly s chutí). Pozor, akce se nekoná na Kraví hoře!
Děti se můžou těšit na divadlo Šumafuk, Mikro-Teatro, ÚDiF či DIP, chybět nebude ani koncert, biofarma se zvířaty, tvořivé dílničky, lesní stezka s úkoly, zajímavosti o aquaponii a divokém biomasu, vaření na ohni či solárním vařiči a obří nafukovací kostka tuny CO2. Na kulinářských workshopech nasbírají inspiraci všichni, co by rádi zkusili vařit šetrněji.
Třešničkou na dortu bude objevování jedlých plevelů, které lze natrhat takřka za domem a zdarma. „Jaro je výborná doba na ochutnání divokých rostlin z naší přírody, a zdaleka se nemusíme držet jen při zemi. Mladé čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buk – ty jsou opravdu lahůdka,” říká odbornice na přírodní zahrady Pavlína Žilková z Lipky.
Na akci se podílí řada dalších lokálních partnerů, ŠLP Křtiny a Mendelova univerzita, Muzeum města Brna, Rezekvítek, Připrav Brno, Paběrkování po brněnsku, Future Farming, ZOO koutek u Nováčků, Veg8Café a regionální producenti pod značkou Moravský kras. Na akci Jezírka zavítá jako host ministr životního prostředí Petr Hladík.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk