Romana Šonková "> Světový den luštěnin vybízí k doplnění jídelníčku o luštěniny pro zdraví lidí, zvířat a celé planety - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/svetovy-den-lustenin-vybizi-k-doplneni-jidelnicku-o-lusteniny-pro-zdravi-lidi-zvirat-a-cele-planety
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

CIWF Česko: Světový den luštěnin vybízí k doplnění jídelníčku o luštěniny pro zdraví lidí, zvířat a celé planety

10. února 2023 | CIWF Česko
Autor: Romana Šonková, tel: 778000288
Odborníci, kteří se sejdou na přelomové mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration (Vyhynutí nebo regenerace) o potravinových systémech, dnes, na Světový den luštěnin, vyzývají veřejnost, aby si osvojila stravu bohatou na luštěniny. Ta totiž prospívá zdraví lidí, ale také zvířatům a celé planetě – a zároveň šetří peníze.

Vzhledem k tomu, že v mnoha částech světa přichází recese a životní náklady a ceny potravin prudce stoupají, spotřebitelé musí sahat hlouběji do svých kapes. Výzkum, který v prosinci provedla Aarhuská univerzita v Dánsku, ukázal, že Evropané v reakci na ekonomické tlaky mění své stravovací návyky: téměř 40 % z nich uvedlo, že kupuje méně červeného masa, a třetina snížila nákup ryb a drůbeže.

Vědci a odborníci, kteří letos v květnu vystoupí na konferenci Extinction or Regeneration o potravinových systémech v Londýně, luštěniny doporučují, protože jsou nejen vysoce výživné a levné, ale jejich konzumace přispívá k udržitelnosti. Odklon od závislosti na mase, rybách a mléčných výrobcích a přechod na bílkoviny, jako je čočka, cizrna a fazole, by byl prospěšný pro zdraví lidí, zvířata i naši planetu.

Philip Lymbery, globální ředitel organizace Compassion in World Farming, která konferenci pořádá, řekl: „Častým mýtem, který slýcháme, je, že musíme pokračovat v intenzivním chovu zvířat, abychom nasytili svět. Již nyní však produkujeme dostatek potravin, abychom nasytili téměř dvojnásobek současné světové populace, ale velká část z nich se promrhá. Největší příčinou plýtvání potravinami na planetě je zkrmování obilnin, poživatelných pro člověka, zvířatům v průmyslových velkochovech. Právě to musíme zastavit. Konference Extinction or Regeneration se bude zabývat řešeními, včetně přechodu na regenerativní potravinové systémy a na stravu založenou více na rostlinných zdrojích, včetně luštěnin."

Shireen Kassamová, hostující profesorka v oboru rostlinné výživy na University of Winchester, dodává: „Luštěniny jsou skvělou součástí stravy. Nejenže jsou spojovány s nižším rizikem onemocnění srdce, cukrovky 2. typu a udržováním zdravé váhy, ale prokazatelně prodlužují délku života ve zdraví. Většina lidí jich nekonzumuje zdaleka tolik, aby mohla využít jejich výhod. Přitom je lze zařadit do všech tradičních i kulturních stravovacích návyků a jsou skvělým zdrojem zdravých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina."

Vandana Shiva, akademička a aktivistka, říká: „Indická strava je založena na luštěninách, protože jsou výživné a cenově dostupné. Mají také široký přínos pro životní prostředí. Po sklizni luštěnin zůstávají na poli zbytky plodin bohaté na dusík, které pomáhají udržovat a zvyšovat úrodnost půdy, což je mnohem udržitelnější proces než používání syntetických hnojiv. To také pomáhá řešit nedostatek potravin. Chtěla bych lidi povzbudit, aby pěstovali luštěniny z důvodu udržitelnosti a jedli je pro své zdraví. Těším se, že budu moci vystoupit na konferenci Extinction or Regeneration a podílet se na vypracování politického plánu na vytvoření globálního potravinového systému, který bude prospěšný pro zdraví lidí, zvířata a naši planetu."

Světový den luštěnin je celosvětová akce, kterou před pěti lety vyhlásila Organizace spojených národů ke zvýšení povědomí o nutričních výhodách luštěnin jako součásti udržitelné produkce potravin s cílem zvýšit potravinovou bezpečnost.

Partner konference, společnost Eating Better, nedávno zahájila kampaň Anything is Pulse-able, jejímž cílem je zvýšit povědomí o zdravotních, úsporných a ekologických výhodách luštěnin. Kampaň zdůrazňuje, že čočka, hrách a fazole jsou neprávem opomíjenými hrdiny kuchyní po celém světě. Využívají se napříč mnoha kulturami a jsou to vynikající nutriční a kulinářské zdroje. Nejenže jsou všestranným základem kuchyně, ale jsou také bohaté na živiny a cenově dostupné.

Hybridní konferenci Extinction or Regeneration pořádá Compassion in World Farming ve spolupráci s řadou partnerů. Uskuteční se v konferenčním centru QEII v Londýně a online v květnu 2023 a nabídne jednotlivcům, organizacím, firmám a dalším odborným subjektům možnost představit řešení v oblasti životního prostředí, veřejného zdraví, potravinářského podnikání, potravinové politiky, financí, ochrany přírody a welfare (životní pohody) zvířat.

Na klíčových zasedáních vystoupí Olivier de Schutter, zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, a Melissa Leachová, ředitelka Institutu rozvojových studií (IDS), kteří budou diskutovat na téma „Dopad globálního potravinového systému na zdraví lidí, zvířat a planety". Mezi další plenární zasedání patří zasedání o změnách ve stravování s Marcem Springmannem, profesorem v oblasti změny klimatu, potravinových systémů a zdraví na London School of Hygiene and Tropical Medicine, a Ediem Mukiibi, prezidentem Slow Food International.

Účastníci budou vyzváni, aby se během dvou dnů - 11. a 12. května - podělili o své odborné znalosti a poznatky a společně zmapovali cestu k udržitelnému potravinovému systému, který vytvoří lepší budoucnost pro planetu a všechny, kdo ji obývají.

Další informace o konferenci a registraci naleznete na www.extinctionconference.com.
Romana Šonková, tel: 778000288
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

30.7.2023 23:38
Abych pravdu řekl, tak jsem teda vůbec nevěděl, že něco jako světový den luštěnin existuje. A to jsem do luštěnin obrovský fanda. Co se luštěnin týče, tak mám asi nejraději fazole a cizrnu. Ty prostě v mém jídelníčku nesmí chybět. Připravuji je na všechny možné způsoby. Většinou si je kupuji od Araxu - https://www.potravinyarax.cz/lusteniny/ Ti prodávají snad všechny druhy luštěnin.
Odpovědět
reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist