Tiskové zprávy
CIWF Česko: Světový den luštěnin vybízí k doplnění jídelníčku o luštěniny pro zdraví lidí, zvířat a celé planety
Odborníci, kteří se sejdou na přelomové mezinárodní konferenci Extinction or Regeneration (Vyhynutí nebo regenerace) o potravinových systémech, dnes, na Světový den luštěnin, vyzývají veřejnost, aby si osvojila stravu bohatou na luštěniny. Ta totiž prospívá zdraví lidí, ale také zvířatům a celé planetě – a zároveň šetří peníze.
Vzhledem k tomu, že v mnoha částech světa přichází recese a životní náklady a ceny potravin prudce stoupají, spotřebitelé musí sahat hlouběji do svých kapes. Výzkum, který v prosinci provedla Aarhuská univerzita v Dánsku, ukázal, že Evropané v reakci na ekonomické tlaky mění své stravovací návyky: téměř 40 % z nich uvedlo, že kupuje méně červeného masa, a třetina snížila nákup ryb a drůbeže.
Vědci a odborníci, kteří letos v květnu vystoupí na konferenci Extinction or Regeneration o potravinových systémech v Londýně, luštěniny doporučují, protože jsou nejen vysoce výživné a levné, ale jejich konzumace přispívá k udržitelnosti. Odklon od závislosti na mase, rybách a mléčných výrobcích a přechod na bílkoviny, jako je čočka, cizrna a fazole, by byl prospěšný pro zdraví lidí, zvířata i naši planetu.
Philip Lymbery, globální ředitel organizace Compassion in World Farming, která konferenci pořádá, řekl: „Častým mýtem, který slýcháme, je, že musíme pokračovat v intenzivním chovu zvířat, abychom nasytili svět. Již nyní však produkujeme dostatek potravin, abychom nasytili téměř dvojnásobek současné světové populace, ale velká část z nich se promrhá. Největší příčinou plýtvání potravinami na planetě je zkrmování obilnin, poživatelných pro člověka, zvířatům v průmyslových velkochovech. Právě to musíme zastavit. Konference Extinction or Regeneration se bude zabývat řešeními, včetně přechodu na regenerativní potravinové systémy a na stravu založenou více na rostlinných zdrojích, včetně luštěnin."
Shireen Kassamová, hostující profesorka v oboru rostlinné výživy na University of Winchester, dodává: „Luštěniny jsou skvělou součástí stravy. Nejenže jsou spojovány s nižším rizikem onemocnění srdce, cukrovky 2. typu a udržováním zdravé váhy, ale prokazatelně prodlužují délku života ve zdraví. Většina lidí jich nekonzumuje zdaleka tolik, aby mohla využít jejich výhod. Přitom je lze zařadit do všech tradičních i kulturních stravovacích návyků a jsou skvělým zdrojem zdravých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina."
Vandana Shiva, akademička a aktivistka, říká: „Indická strava je založena na luštěninách, protože jsou výživné a cenově dostupné. Mají také široký přínos pro životní prostředí. Po sklizni luštěnin zůstávají na poli zbytky plodin bohaté na dusík, které pomáhají udržovat a zvyšovat úrodnost půdy, což je mnohem udržitelnější proces než používání syntetických hnojiv. To také pomáhá řešit nedostatek potravin. Chtěla bych lidi povzbudit, aby pěstovali luštěniny z důvodu udržitelnosti a jedli je pro své zdraví. Těším se, že budu moci vystoupit na konferenci Extinction or Regeneration a podílet se na vypracování politického plánu na vytvoření globálního potravinového systému, který bude prospěšný pro zdraví lidí, zvířata a naši planetu."
Světový den luštěnin je celosvětová akce, kterou před pěti lety vyhlásila Organizace spojených národů ke zvýšení povědomí o nutričních výhodách luštěnin jako součásti udržitelné produkce potravin s cílem zvýšit potravinovou bezpečnost.
Partner konference, společnost Eating Better, nedávno zahájila kampaň Anything is Pulse-able, jejímž cílem je zvýšit povědomí o zdravotních, úsporných a ekologických výhodách luštěnin. Kampaň zdůrazňuje, že čočka, hrách a fazole jsou neprávem opomíjenými hrdiny kuchyní po celém světě. Využívají se napříč mnoha kulturami a jsou to vynikající nutriční a kulinářské zdroje. Nejenže jsou všestranným základem kuchyně, ale jsou také bohaté na živiny a cenově dostupné.
Hybridní konferenci Extinction or Regeneration pořádá Compassion in World Farming ve spolupráci s řadou partnerů. Uskuteční se v konferenčním centru QEII v Londýně a online v květnu 2023 a nabídne jednotlivcům, organizacím, firmám a dalším odborným subjektům možnost představit řešení v oblasti životního prostředí, veřejného zdraví, potravinářského podnikání, potravinové politiky, financí, ochrany přírody a welfare (životní pohody) zvířat.
Na klíčových zasedáních vystoupí Olivier de Schutter, zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, a Melissa Leachová, ředitelka Institutu rozvojových studií (IDS), kteří budou diskutovat na téma „Dopad globálního potravinového systému na zdraví lidí, zvířat a planety". Mezi další plenární zasedání patří zasedání o změnách ve stravování s Marcem Springmannem, profesorem v oblasti změny klimatu, potravinových systémů a zdraví na London School of Hygiene and Tropical Medicine, a Ediem Mukiibi, prezidentem Slow Food International.
Účastníci budou vyzváni, aby se během dvou dnů - 11. a 12. května - podělili o své odborné znalosti a poznatky a společně zmapovali cestu k udržitelnému potravinovému systému, který vytvoří lepší budoucnost pro planetu a všechny, kdo ji obývají.
Další informace o konferenci a registraci naleznete na www.extinctionconference.com.
Vzhledem k tomu, že v mnoha částech světa přichází recese a životní náklady a ceny potravin prudce stoupají, spotřebitelé musí sahat hlouběji do svých kapes. Výzkum, který v prosinci provedla Aarhuská univerzita v Dánsku, ukázal, že Evropané v reakci na ekonomické tlaky mění své stravovací návyky: téměř 40 % z nich uvedlo, že kupuje méně červeného masa, a třetina snížila nákup ryb a drůbeže.
Vědci a odborníci, kteří letos v květnu vystoupí na konferenci Extinction or Regeneration o potravinových systémech v Londýně, luštěniny doporučují, protože jsou nejen vysoce výživné a levné, ale jejich konzumace přispívá k udržitelnosti. Odklon od závislosti na mase, rybách a mléčných výrobcích a přechod na bílkoviny, jako je čočka, cizrna a fazole, by byl prospěšný pro zdraví lidí, zvířata i naši planetu.
Philip Lymbery, globální ředitel organizace Compassion in World Farming, která konferenci pořádá, řekl: „Častým mýtem, který slýcháme, je, že musíme pokračovat v intenzivním chovu zvířat, abychom nasytili svět. Již nyní však produkujeme dostatek potravin, abychom nasytili téměř dvojnásobek současné světové populace, ale velká část z nich se promrhá. Největší příčinou plýtvání potravinami na planetě je zkrmování obilnin, poživatelných pro člověka, zvířatům v průmyslových velkochovech. Právě to musíme zastavit. Konference Extinction or Regeneration se bude zabývat řešeními, včetně přechodu na regenerativní potravinové systémy a na stravu založenou více na rostlinných zdrojích, včetně luštěnin."
Shireen Kassamová, hostující profesorka v oboru rostlinné výživy na University of Winchester, dodává: „Luštěniny jsou skvělou součástí stravy. Nejenže jsou spojovány s nižším rizikem onemocnění srdce, cukrovky 2. typu a udržováním zdravé váhy, ale prokazatelně prodlužují délku života ve zdraví. Většina lidí jich nekonzumuje zdaleka tolik, aby mohla využít jejich výhod. Přitom je lze zařadit do všech tradičních i kulturních stravovacích návyků a jsou skvělým zdrojem zdravých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina."
Vandana Shiva, akademička a aktivistka, říká: „Indická strava je založena na luštěninách, protože jsou výživné a cenově dostupné. Mají také široký přínos pro životní prostředí. Po sklizni luštěnin zůstávají na poli zbytky plodin bohaté na dusík, které pomáhají udržovat a zvyšovat úrodnost půdy, což je mnohem udržitelnější proces než používání syntetických hnojiv. To také pomáhá řešit nedostatek potravin. Chtěla bych lidi povzbudit, aby pěstovali luštěniny z důvodu udržitelnosti a jedli je pro své zdraví. Těším se, že budu moci vystoupit na konferenci Extinction or Regeneration a podílet se na vypracování politického plánu na vytvoření globálního potravinového systému, který bude prospěšný pro zdraví lidí, zvířata a naši planetu."
Světový den luštěnin je celosvětová akce, kterou před pěti lety vyhlásila Organizace spojených národů ke zvýšení povědomí o nutričních výhodách luštěnin jako součásti udržitelné produkce potravin s cílem zvýšit potravinovou bezpečnost.
Partner konference, společnost Eating Better, nedávno zahájila kampaň Anything is Pulse-able, jejímž cílem je zvýšit povědomí o zdravotních, úsporných a ekologických výhodách luštěnin. Kampaň zdůrazňuje, že čočka, hrách a fazole jsou neprávem opomíjenými hrdiny kuchyní po celém světě. Využívají se napříč mnoha kulturami a jsou to vynikající nutriční a kulinářské zdroje. Nejenže jsou všestranným základem kuchyně, ale jsou také bohaté na živiny a cenově dostupné.
Hybridní konferenci Extinction or Regeneration pořádá Compassion in World Farming ve spolupráci s řadou partnerů. Uskuteční se v konferenčním centru QEII v Londýně a online v květnu 2023 a nabídne jednotlivcům, organizacím, firmám a dalším odborným subjektům možnost představit řešení v oblasti životního prostředí, veřejného zdraví, potravinářského podnikání, potravinové politiky, financí, ochrany přírody a welfare (životní pohody) zvířat.
Na klíčových zasedáních vystoupí Olivier de Schutter, zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva, a Melissa Leachová, ředitelka Institutu rozvojových studií (IDS), kteří budou diskutovat na téma „Dopad globálního potravinového systému na zdraví lidí, zvířat a planety". Mezi další plenární zasedání patří zasedání o změnách ve stravování s Marcem Springmannem, profesorem v oblasti změny klimatu, potravinových systémů a zdraví na London School of Hygiene and Tropical Medicine, a Ediem Mukiibi, prezidentem Slow Food International.
Účastníci budou vyzváni, aby se během dvou dnů - 11. a 12. května - podělili o své odborné znalosti a poznatky a společně zmapovali cestu k udržitelnému potravinovému systému, který vytvoří lepší budoucnost pro planetu a všechny, kdo ji obývají.
Další informace o konferenci a registraci naleznete na www.extinctionconference.com.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
VP
Václav Příhoda
30.7.2023 23:38Abych pravdu řekl, tak jsem teda vůbec nevěděl, že něco jako světový den luštěnin existuje. A to jsem do luštěnin obrovský fanda. Co se luštěnin týče, tak mám asi nejraději fazole a cizrnu. Ty prostě v mém jídelníčku nesmí chybět. Připravuji je na všechny možné způsoby. Většinou si je kupuji od Araxu - https://www.potravinyarax.cz/lusteniny/ Ti prodávají snad všechny druhy luštěnin.
Odpovědět