Tiskové zprávy
MŽP ČR: Světový den vody upozornil na nutnost efektivního využívání vodních zdrojů
Letošní Světový den vody s podtitulem „Voda a potraviny“ poukázal na skutečnost, že produkce potravin je silně závislá na dostupnosti kvalitních vodních zdrojů. Jedním z cílů tisíciletí je snížit počet lidí bez přístupu k vodě a sanitaci. Současně je třeba snížit na polovinu počet lidí, kteří trpí hladem. Jedná se o dva oddělené cíle, které se ve skutečnosti vzájemně podmiňují.
„Spotřeba vody v České republice patří dlouhodobě mezi nejnižší v Evropě. Stále je ale třeba zlepšovat efektivní využívání vody v průmyslu, energetice a dalších odvětvích. V současné době se mnohé z dotačních titulů soustředí na opatření na ochranu jakosti povrchových a podzemních vod, zásobování obyvatelstva a čištění odpadních vod,“ říká první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.
Ministerstvo životního prostředí chce v budoucnu věnovat pozornost především těmto oblastem:
1. ochrana jakosti a množství povrchových vod
2. protipovodňová opatření, především zvýšení retence vody v krajině
3. recyklace vod, včetně nakládání s dešťovými vodami
4. snížení eutrofizace vod, a to opatřeními přímo v nádržích i systémovými opatřeními v povodí
Voda je nezbytnou součástí výroby potravin, a to od pěstování či chování primárních surovin, jejich úpravu v potravinářském průmyslu až po dodání konečnému spotřebiteli. Vyčíslením spotřeby vody pro jednotlivé potraviny se zabývá koncept „Water footprint“. Vypočítané hodnoty jsou využívány také v podkladových materiálech Organizace pro výživu a zemědělství. V budoucnu se navíc předpokládá zvýšený tlak na vodní zdroje vlivem klimatických a socio-ekonomických změn.
„Spotřeba vody v České republice patří dlouhodobě mezi nejnižší v Evropě. Stále je ale třeba zlepšovat efektivní využívání vody v průmyslu, energetice a dalších odvětvích. V současné době se mnohé z dotačních titulů soustředí na opatření na ochranu jakosti povrchových a podzemních vod, zásobování obyvatelstva a čištění odpadních vod,“ říká první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek.
Ministerstvo životního prostředí chce v budoucnu věnovat pozornost především těmto oblastem:
1. ochrana jakosti a množství povrchových vod
2. protipovodňová opatření, především zvýšení retence vody v krajině
3. recyklace vod, včetně nakládání s dešťovými vodami
4. snížení eutrofizace vod, a to opatřeními přímo v nádržích i systémovými opatřeními v povodí
Voda je nezbytnou součástí výroby potravin, a to od pěstování či chování primárních surovin, jejich úpravu v potravinářském průmyslu až po dodání konečnému spotřebiteli. Vyčíslením spotřeby vody pro jednotlivé potraviny se zabývá koncept „Water footprint“. Vypočítané hodnoty jsou využívány také v podkladových materiálech Organizace pro výživu a zemědělství. V budoucnu se navíc předpokládá zvýšený tlak na vodní zdroje vlivem klimatických a socio-ekonomických změn.
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




