Zuzana Hanušová "> Svůj svátek mají i mokřady, bažiny a blata - Ekolist.cz

Toulcův dvůr, z.s.: Svůj svátek mají i mokřady, bažiny a blata

31. ledna 2017 | Toulcův dvůr, z.s.
Autor: Zuzana Hanušová, tel: +420 773 031 325
Svátek budou mít 2. února všechny močály, bažiny, slatě, rašeliniště, blata, podmáčené louky, slepá ramena, lužní lesy a také mokřad na Toulcově dvoře, středisku ekologické výchovy v Praze – Hostivaři. Před 46 lety totiž ustanovila 2. únor svátkem Ramsarská úmluva, která je úmluvou chránící tento velmi vzácný biotop.

Česká republika je aktivním členem Ramsarské úmluvy o mokřadech od prvního dne jejího vzniku. Na seznam mokřadů mezinárodního významu je zapsáno 12 českých, jako např. Šumavská, Krkonošská a Krušnohorská rašeliniště, Lednické a Třeboňské rybníky, Litovelské Pomoraví či Mokřady Liběchovky a Pšovky. Tyto mokřady jsou mj. i významným místem při migraci ptáků.

„Ačkoliv se taková úmluva může zdát mírně kuriózní, mokřady jsou jedním z nejdůležitějších biotopů na naší planetě,“ upozorňuje Ing. Lenka Skoupá, předsedkyně Toulcova dvora, Střediska ekologické výchovy. Důležitý význam mokřadů spočívá v množství vody, kterou dokáží zadržet, a té dokáží zadržet podstatně více, než uměle vytvářené vodní nádrže. Mokřady se významně podílejí na koloběhu vody v přírodě, udržují vodu v krajině, příznivě ovlivňují podnebí velkým výparem, který spotřebovává většinu tepla ze slunečního záření dopadajícího na mokřadní lokality. Pohlcují nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší. V době změny klimatu, kdy se u nás střídají sucha a povodně, význam mokřadů stále vzrůstá.

Roku 1971 byla 2. února v íránském městě Ramsar podepsána prvními státy. V současné době se úmluva řadí mezi nejvýznamnější mezinárodní úmluvy v oblasti ochrany přírody a krajiny. V tento den probíhají po celém světě akce upozorňující na význam mokřadů z hlediska ochrany přírody, i na význam mokřadů pro člověka. Málo kdo si totiž uvědomuje, že minimálně jedna třetina lidstva je přímo závislá na produkci potravin z mokřadů, jako je rybolov nebo pěstování rýže, a že mokřady rovněž silně ovlivňují počasí celé naší planety.

Ramsarská úmluva má na seznamu má hned několik stanovišť, mezi něž patří i mokřad na území hlavního města Prahy, který se nachází v areálu Toulcova dvora. „Nachází se zde několik ohrožených živočichů a podobně jako ostatní mokřady představuje také tento mokřad ochranu před povodněmi,“ dodává předsedkyně Toulcova dvora, Lenka Skoupá.
Zuzana Hanušová, tel: 420 773 031 325