MZV ČR: T. Petříček na návštěvě Etiopie: Pomáháme s přístupem k pitné vodě i se vzděláváním

13. listopadu 2019 | MZV ČR
Ministr zahraničí Tomáš Petříček se ve středu 13. listopadu 2019 setkal v rámci své návštěvy Etiopie v Addis Abebě se zástupci organizací, které realizují v zemi projekty české humanitární pomoci a rozvojové spolupráce. Jde o univerzity, firmy i neziskový sektor. Celkem Česko letos v Etiopii investuje 100 milionů korun do rozvoje venkova, zemědělství, boje se suchem či vzdělávání. Podobné částky jsou plánovány i do dalších let.

„Jeden z projektů rozvojové pomoci byl dokončen v říjnu. V oblasti Sidama Česko mimo jiné ve spolupráci s Člověkem v tísni vyvrtalo studnu pro deset vesnic, postavilo rezervoár pitné vody včetně čerpadel a 15 kilometrů potrubí, které dovedlo pitnou vodu přímo do vesnic. Přístup k ní tak už nyní využívá přes 15 tisíc lidí. I díky tomu nemusí děti chodit daleko pro vodu, ale mohou třeba do školy,“popsal konkrétní českou pomoc Petříček.

Česká republika je v Etiopii aktivní od roku 2001. Ministr se seznámil celkem s více než dvěma desítkami projektů, které se zaměřují například na nakládání s půdou, protože Etiopii ohrožuje eroze, nebo na vzdělávání dětí s hendikepem. Díky pomoci mohla studovat třeba čtrnáctiletá Etenesh Elias, která nemůže od narození chodit. Nyní jezdí do školy na vozíku a dostává individuální péči.

Jiný z projektů se zase zaměřuje na inkluzi nevidomých dětí. Ty jsou v Etiopii jinak často odsouzeny k životu na ulici. Česká pomoc proto směřuje na podporu základní školy, která děti v 1. a 2. třídě naučí Braillovo písmo. Díky tomu už od třetí třídy mohou být tyto děti integrovány do standardních tříd, které často čítají kolem 80 školáků, proto se jim učitelé nemohou individuálně věnovat. Díky pomoci z ČR bylo možné pořídit například 50 slepeckých holí, braillskou tiskárnu nebo nahrát některé učebnice jako audioknihy. Připravuje se také lokální projekt na integraci hendikepovaných dívek do společnosti.
Česká humanitární pomoc reaguje také na příliv uprchlíků z Jižního Súdánu a Somálska, odkud obyvatele vyhání neutěšená bezpečnostní situace, i na rostoucí počet vnitřně vysídlených Etiopanů. Česko pomáhá zemi také prostřednictvím studentských stipendií. Ministr Petříček se proto setkal i se skupinou etiopských absolventů českých a československých vysokých škol. Vzdělávání v Etiopii podporuje Česko i prostřednictvím vysílání vysokoškolských pedagogů.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.