Jakub Rejlek "> Tajné hlasování rozhodne o vítězi ankety Strom roku - Ekolist.cz

Nadace Partnerství - Strom života / Skanska: Tajné hlasování rozhodne o vítězi ankety Strom roku

2. října 2006 | Nadace Partnerství - Strom života / Skanska
Autor: Jakub Rejlek, tel: 542 422 762
Od začátku srpna měli lidé možnost hlasovat v anketě Strom roku, nyní čeká finalisty napínavý závěrečný souboj s tajným hlasováním. Dvanáct stromů z jedenácti krajů České republiky (jasan, hruška, tři duby a sedm lip) má poslední šanci nasbírat další hlasy, které jim mohou dopomoci k titulu Strom roku 2006. Program Strom života již druhým rokem podporuje společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,1 milionu korun. Záštitu nad anketou převzal ministr životního prostředí, jehož resort je současně i spoluvyhlašovatelem.

Dnes bude na webových stránkách Nadace Partnerství naposledy možné sledovat vývoj hlasování v celostátní anketě Strom roku. Od tohoto dne až do středy 11. října, kdy hlasování v anketě končí, je jeho průběh tajný. Počet došlých hlasů, uveřejněných na adrese www.stromzivota.cz, však zdaleka nevypovídá o konečných výsledcích. „Hlasovací archy se k nám obvykle dostanou až na poslední chvíli, lidé volí taktiku utajení do posledního okamžiku. Definitivní pořadí stromů bude jistě pro mnohé velkým překvapením“, sdělila Klára Slámová z programu Strom života Nadace Partnerství.

Kancelář programu Strom života rozeslala zatím více než 1800 hlasovacích archů, na každém z nich může hlasovat 20 lidí. „Lze předpokládat, že se nám stejně jako vloni podaří do hlasování zapojit přes 30 tisíc lidí, a že loňský rekordní počet 6731 hlasů pro vítězný strom bude překonán“, říká Slámová a upozorňuje: „Všechny hlasy musí být odeslány nejpozději do půlnoci 11. října. U SMS rozhoduje čas doručení, u hlasovacích archů a kupónů posílaných poštou pak razítko pošty.“

Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční 19. října v brněnské Wannieck Gallery na Koncertě pro stromy, kde vystoupí Dan Bárta a část skupiny Illustratosphere. „Budeme hrát v ojedinělém složení s Filipem Jelínkem a Jardou Friedlem, právě začínáme zkoušet repertoár. Wannieck Gallery je velice zajímavý prostor, takže se moc těším,“ vzkazuje Dan Bárta, který se přiznal, že jeho nejoblíbenějším stromem je jeřáb.

Jak hlasovat
Hlasovat pro finálový strom je možné třemi způsoby. Podpořit jej můžete zasláním dárcovské SMS na telefonní číslo 87777 ve tvaru DMS STROM1-12 (dle čísla finalisty). Hlasovat je možné i hromadnými archy, které lze objednat v kanceláři Nadace Partnerství. Třetí možností je hlasování prostřednictvím kupónů, které budou vycházet ve vybraných časopisech, místních zpravodajích a novinách. Stav hlasování, informace o anketě a o veřejné sbírce budou uvedeny na internetových stránkách programu Strom života - www.stromzivota.cz. Hlasování je zpoplatněné a jeho výtěžek půjde do veřejné sbírky na výsadbu stromů a péči o ně. Každý, kdo se rozhodne zaslat svůj hlas, proto současně přispěje na zkrášlení české krajiny. Cena jedné DMS je 30 Kč, přičemž 27 Kč putuje do veřejné sbírky Strom života. Službu DMS zajišťuje Fórum dárců.

Finalisté:
Lípa Johany z Rožmitálu (Středočeský kraj) DMS STROM1
Slanická lípa (Jihočeský kraj) DMS STROM2
Lípa na platořské návsi (Plzeňský kraj) DMS STROM3
Jasan pana Šolce (Karlovarský kraj) DMS STROM4
Varnsdorfská hruška (Ústecký kraj) DMS STROM5
Vojtěchův dub (Královehradecký kraj) DMS STROM6
Vendolská lípa (Pardubický kraj) DMS STROM7
Lípa u hradu Sádek (Kraj Vysočina) DMS STROM8
Bzenecká lípa (Jihomoravský kraj) DMS STROM9
Švábenický dub (Jihomoravský kraj) DMS STROM10
Lípa z Moravského Berouna (Olomoucký kraj) DMS STROM11
Dub u Sušanky (Moravskoslezský kraj) DMS STROM12
Více o finalistech http://www.nadacepartnerstvi.cz/new/p-1252254321&exp=male5

kontakt:
Klára Slámová, koordinátorka ankety Strom roku
tel.: 542 422 781, gsm: 605 116 723, e-mail: klara.slamova@ecn.cz

Myšlenka pořádat anketu Strom roku vznikla v návaznosti na prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků a na aktuální činnost regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se zabývalo ochranou zeleně ve městě. Jako protiváhu správním řízením a boji proti zbytečnému kácení stromů se zdálo smysluplné připravit pozitivní akci, která by k zájmu o životní prostředí přitáhla širokou veřejnost. V roce 2002 proto Nadace Partnerství poprvé vyhlásila celostátní anketu Strom roku. Smyslem bylo přenést myšlenku zájmu o prostředí, ve kterém žijeme do dalších měst a regionů České republiky.

Program Strom života podporuje výsadbu především původních druhů stromů v České republice občanskými sdruženími, obcemi a školami. Program usiluje o zapojení širokého spektra lidí do výsadeb stromů a následné péče o ně a o zvýšení zájmu veřejnosti o stromy a zeleň. Lidé se zapojují do přípravy projektů, mají možnost „adoptovat“ konkrétní strom prostřednictvím veřejné sbírky Strom života, navrhnout svůj strom do ankety Strom roku, ale hlavně se zapojují do vlastních výsadeb.
Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska CZ.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty trvale udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 160 miliónů korun už na 1700 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

Skanska CZ patřící do světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku je největší českou stavební společností. Zaměstnává 7000 lidí a v roce 2005 dosáhla obratu 33,9 miliardy korun. V rámci podpory trvale udržitelného rozvoje spolupracuje dlouhodobě s Nadací Partnerství, se kterou například vytvořila speciální environmentální školení pro všechny provozní zaměstnance společnosti. Skanska je také donátorem programů Strom života a ankety Strom roku, na které v roce 2006 věnuje 6,1 milionu korun. Obdobným způsobem spolupracuje Skanska na Slovensku s Nadáciou Ekopolis.
Jakub Rejlek, tel: 542 422 762