Ekologický právní servis "> Tisková konference při příležitosti zahájení fotografické výstavy 'Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci' v Hradci Králové - Ekolist.cz

Ekologický právní servis: Tisková konference při příležitosti zahájení fotografické výstavy 'Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci' v Hradci Králové

13. června 2003 | Ekologický právní servis
Autor: Ekologický právní servis, tel: 608 362 596
V úterý 17. 6. 2003 v 10:00 se v prostorách Nového Adalbertina na Velkém náměstí v Hradci Králové uskuteční tisková konference u příležitosti zahájení výstavy předního českého fotografa Ibry Ibrahimoviče "Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci". Vernisáž výstavy proběhne na stejném místě a ve stejný den v 18:00.

O projektu:

Ve spolupráci s nadacemi REC - the Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe, DANCEE - fond dánského ministerstva životního prostředí, Open Society Fund a Partnership a za podpory mediálních partnerů: Reflex, Respekt, Infoservis, Econnect, Nový prostor, Český rozhlas a dalších, vznikl unikátní projekt série výstav, které postupně proběhnou po celé České republice.

o tématu výstavy:

Výstava známého fotografa je pojata nikoli pouze jako "triviální" obrazová sonda do života mosteckého sedláka Jana Rajtera, ale jako výpověď o závažných společenských změnách, které u nás, ale i ve světě právě probíhají.
Výstava zachycuje příběh rodiny Rajterů, která byla vyhnána ze svého statku na Moravě, poté co odmítli vstoupit do JZD. Usadili se proto v Severních Čechách a znovu začali hospodařit. Třicet let žili za chemičkou (dnešní Chemopetrol Litvínov), sedlačit mohli pouze na zdevastované půdě mezi doly. V roce 1993 se vzchopili a odstěhovali se do poslední zemědělské oblasti v kraji. Tři generace Rajterů dnes na statku hospodaří. V roce 2000 však byla tato oblast vybrána jako vhodná lokalita pro stavbu závodu těžkého strojírenství nadnárodní společnosti. Tam, kde Rajterovi pěstovali sladový ječmen, dnes roste továrna produkující rakovinotvorné dioxiny.

O autorovi:

Ibra Ibrahimovič (1967) se světu české fotografie představil v roce 1993 seriálem černobílých fotografií „Libkovice, svědomí severu“, věnovaných bourané severočeské obci Libkovice a zápasu tamních lidí o její záchranu.
Snímky se sociální tématikou zůstaly těžištěm jeho práce i v následujících letech, kdy se prostřednictvím fotografie snažil zachytit „zoufale krásnou“ krajinu a prostředí severních Čech.

Více informací o celém projektu naleznete na stránkách: www.sedlakjan.cz

Pavel Franc

gsm.: