Dana Kuchtová "> Tisková zpráva přípravného výboru pro konání místního referenda - podání stížnosti k ústavnímu soudu - Ekolist.cz

Jihočeské matky: Tisková zpráva přípravného výboru pro konání místního referenda - podání stížnosti k ústavnímu soudu

21. prosince 2004 | Jihočeské matky
Autor: Dana Kuchtová, tel: 603 516 711
Přípravný výbor pro konání místního referenda předá dnes na zasedání zastupitelstva starostovi obce Temelín stížnost, kterou bude podávat k Ústavnímu soudu. Stížnost se týká zamítnutí referenda v obci Temelín k umístění skaldu vyhořelého jaderného paliva v JETE.

Uskutečnění referenda začali formou petice prosazovat místní občané poté, co zastupitelstvo obce Temelín bez informování místních občanů odsouhlasilo umístění skladu vyhořelého jaderného paliva v areálu JETE. Zastupitelstvo Temelína však referendum odmítlo. Přípravný výbor pro referendum podal proto žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Ten však začátkem listopadu konání referenda zamítl.

„Chceme pana starostu a zastupitele Temelína informovat o tom, že stížnost k Ústavnímu soudu podáme a zároveň je ubezpečit o tom, že jsme nerezignovali“, říká Karel Fikota z Temelína, který je zmocněncem přípravného výboru.

„Podání ústavní stížnosti je – po zamítnutí referenda Krajským soudem - naším prvním krokem, který jsme učinili proto, aby možnosti občanů spolurozhodovat o záležitostech, které se jich přímo dotýkají, byly mnohem širší. Dalším krokem bude informování ombudsmana, na kterého se obrátíme začátkem nového roku“, říká Jiří Vrzák z přípravného výboru pro referendum.

„Naše sdružení podporuje vyhlášení referenda k umístění skladu vyhořelého jaderného paliva v JETE. Rozhodnutí o výstavbě skladu by v žádném případě nemělo být přijato proti vůli místních obyvatel. Vítáme proto aktivitu přípravného výboru, který se rozhodl obrátit na Ústavní soud a ombudsmana“, konstatuje Dana Kuchtová ze Sdružení Jihočeské matky.

Za přípravný výbor:

Karel Fikota - tel. 775 162 370