Strana zelených: Tři roky od otravy Bečvy. Koho vlastně ještě zajímá spravedlnost v této kauze?

20. září 2023 | Strana zelených
Dnes jsou to tři roky od masivní otravy 40 kilometrů řeky Bečvy. Michal Berg, spolupředseda Strany zelených, se věnuje kauze od prvních dní, stejně tak sleduje probíhající soudní jednání:

Soud je opravdu pozoruhodná podívaná z hlediska vhledu do toho, jak mnohé instituce fungují. Pro mě bylo třeba šokující zjištění, že mnohdy v institucích, které mají chránit životní prostředí, pracují lidé, kterým je životní prostředí zjevně úplně ukradené. Vždyť třeba ti, kteří mají na starosti nějaký obvod nebo úsek řeky, ani neví, kde končí a kde začíná. Dalším smutným zjištěním pro mě bylo, kdo všechno u nás může mít znalecké razítko. Teď mám na mysli hlavně onoho znalce Klicperu. Jeho vystoupení bylo ostudou.

Zklamáním je pro mě nejen úroveň žaloby a teorie o tom, kdo měl Bečvu otrávit, ale celkově nefunkčnost a bezzubost systému. Spolu s rybáři a spolkem Arnika jsme podávali stížnost na ekologickou újmu. Po dvou letech šetření jsme dostali jsme odpověď, že se žádná nestala. K čem ten zákon tedy je, pokud je otráveno čtyřicet kilometrů řeky, uhynou desítky tun živočichů a podle zákona nejde o ekologickou újmu… Každopádně jsme podali odvolání a šetření bude pokračovat.

Nelze prostě konstatovat nic jiného, než že systém ochrany životního prostředí, v tomto případě ochrany vod, nefunguje. Ministr životního prostředí Hladík sice přislíbil, že se na zákon o ekologické újmě podívá, ale uvidíme, jak to opravdu bude. Už v minulosti tento zákon několikrát narazil.

Lidé se mě ptají, jak dopadne soud. nechci předjímat, ale mám za to, že u soudu dosud nezazněl jediný důkaz proti obžalované firmě, takže nakonec musí dojít ke zproštění. Bohužel si nemyslím, že se někdy najde skutečný viník. To by muselo dojít k obnově vyšetřování, a zde nevidím od ministra vnitra ani jinde ochotu se tomu věnovat.

Zájem o celou kauzu upadl a nyní se jí věnuje jen několik „srdcařů“ z řad rybářů, novinářů nebo ochránců přírody. Z „velké politiky“ zájem dávno upadl. Navíc, řeka má velkou samoobnovovací schopnost, což je z hlediska přírody dobré, ale mnozí to berou tak, že si příroda pomůže sama a tím pádem vlastně o nic moc závažného nejde. Ale tak to být nesmí. Bohužel pro mnohé je ekosystém řeky něco podřadného, co nemá hodnotu – alespoň ne vyjádřitelnou v penězích. Pro nás v Zelených to tak ale nikdy nebude a kauze se věnovat nepřestaneme.