Greenpeace: Uhelná rukavice kandidátům v Ústeckém kraji

29. srpna 2008 | Greenpeace
Hlavní kandidáti ve volbách v Ústeckém kraji mají příležitost říci voličům, zda v novém zastupitelstvu budou hlasovat pro pokračování v útlumu povrchových dolů a oživení zdejších měst a obcí.

Padesát předních kandidátů dostalo od ekologických organizací a občanských sdružení dotazník [1], který se ptá, zda:

v takzvaných zásadách územního rozvoje (novém územním plánu kraje) budou hlasovat pro potvrzení limitů těžby, které chrání zbývající podkrušnohorská města a obce před rozšiřováním dolů,

budou chtít, aby kraj prosazoval definitivní odpis zásob uhlí pod obcemi a městy.

Dotazník se na obě otázky samostatně ptá v případě velkolomu ČSA u Horního Jiřetína, Černic a Litvínova, a velkolomu Bílina v sousedství obcí Mariánské Radčice, Lom a Louka u Litvínova.

Hnutí DUHA, Kořeny a Greenpeace dotazník poslali politikům z prvních deseti míst kandidátních listin pěti největších stran, které v krajských volbách kandidují: ODS, ČSSD, KSČM, Straně zelených a sdružení Severočeši.cz.

Ústecké krajské zastupitelstvo loni v listopadu schválilo zadání takzvaných zásad územního rozvoje, které respektuje ochranu měst a obcí před dalším rozšiřováním uhelných dolů. Noví zastupitelé budou po volbách hlasovat, zda rozhodnutí definitivně potvrdí a jestli vládu vyzvou také k odepsání příslušných zásob uhlí.

Jana Kubáňová z Hnutí DUHA řekla:
„Ochrana zbývajících obcí před doly, útlum těžby a oživení kraje má mezi místními voliči velkou podporu. Proto chceme kandidátům nabídnout možnost, aby voliče seznámili, co v novém zastupitelstvu chtějí v této věci dělat. Aby voliči mohli srovnávat, každý kandidát dostane přesně stejné otázky. Postupný útlum dolů oživí ekonomiku Ústeckého kraje a přivede sem nová průmyslová odvětví.“

Jana Doležalová z  litvínovského občanského sdružení Kořeny řekla:
„Před volbami se politici často snaží získat sympatie lidí, aniž by se k něčemu zavázali. Při hlasování v zastupitelstvu přitom není na neurčité přísliby prostor, existují pouze tři možné odpovědi: ano, ne, zdržel jsem se. Dotazník proto simuluje hlasování o odpisech a zásadách rozvoje kraje, které politiky po volbách čeká. “

Jan Rovenský z Greenpeace řekl:
„Předpokládáme a doufáme, že většina kandidátů na otázky odpoví. Nicméně ti, kteří by se rozhodli průzkum ignorovat, musejí samozřejmě počítat s tím, že se v hodnocení propadnou až úplně dolů."

Kontakty:

Jana Kubáňová, Hnutí DUHA
telefon 774 422 910, email jana.kubanova@hnutiduha.cz
Jan Rovenský, Greenpeace ČR
telefon 723 623 238, email jan.rovensky@greenepace.org
Jana Doležalová, Kořeny
telefon 724 762 046, email janadolezalova@gmail.com

Poznámky:

[1] Kompletní dotazník je k dispozici.