Aleš Miklík "> Uhlí se vydalo říct premiérovi: "Nechte mě už pod zemí." Jak zítra rozhodne vláda? - Ekolist.cz

Hnutí DUHA, Fridays for Future a Greenpeace ČR: Uhlí se vydalo říct premiérovi: "Nechte mě už pod zemí." Jak zítra rozhodne vláda?

23. května 2021 | Hnutí DUHA, Fridays for Future a Greenpeace ČR
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
Podvečerní návštěvou u premiéra Andreje Babiše v Průhonicích u Prahy začalo uhlí osobně obcházet členy a členky vlády, kteří budou v pondělí 24. května rozhodovat o odklonu České republiky od jeho spalování. Přestože je již zcela jasné, že spalování uhlí musí - z důvodů změny klimatu, lidského zdraví, růstu ceny emisní povolenky či odporu bank a pojišťoven k tomuto palivu - skončit co nejdříve, polovina vlády stále váhá. [1]

V rámci happeningu se dostavil muž v kostýmu uhlí v doprovodu expertů a expertek ekologických organizací k domu premiéra Babiše, který jej nepustil ani ke svému domu a tím jej jednoznačně odmítnul. Zítra před zasedáním vlády (ve 14:00) ještě navštíví v Praze sídla ministerstev a ve 13:30 také Úřad vlády ČR. Uhlí se vydá zejména za ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem, aby mu vysvětlilo, že do roku 2038 se opravdu spalovat nebude, šlo by o ekologický i ekonomický nesmysl.

Ekologické organizace žádají, aby vláda v pondělí odmítla spalování uhlí do roku 2038 a podpořila co nejrychlejší konec uhlí. Podle podkladů z Uhelné komise, které vláda k rozhodování dostala, je možné s uhlím skončit v roce 2033 a podle nezávislého modelování společnosti Ember je to možné již v roce 2030. [2] Rok 2030 je také dle studie Bloomberg New Energy Finance nejzazší z ekonomického hlediska. [3]

Uhlí na happeningu řeklo:
„Pane premiére, opravdu nemohu být spalováno do roku 2038, zvládám sotva rok 2030. Mým spalování se mění klima, to je jeden z nejzásadnějších problémů, který vy a celé lidstvo máte. Poškozuji zdraví lidí i přírodu. A navíc moje služby jsou čím dál dražší. Nejpozději v roce 2030 byste mě museli začít nesmyslně dotovat. A to já nechci. Nechte mě prosím pod zemí.”

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA a bývalý člen Uhelné komise, řekl:
„Je zcela evidentní, že spalování uhlí pro výrobu elektřiny a tepla musí skončit co nejdříve. Toto desetiletí je poslední, kdy to můžeme vyřešit. Jednak potřebujeme co nejrychleji snížit emise skleníkových plynů. A také nyní do roku 2030 máme na odklon od uhlí štědrou podporu od Evropské unie. Pokud příležitosti nevyužijeme, bude to drahé a nebezpečné. Uhlí se hroutí pod ekonomickým tlakem rostoucí ceny emisní povolenky, banky a pojišťovny jej odmítají financovat. Potřebujeme plán, založený na ekonomické realitě.”

Klára Bělíčková, mluvčí Fridays for Future, řekla:
„Pro další generace je řešení klimatické krize klíčové. Uhelná komise však její řešení naprosto ignorovala, skoncovat s uhlím až v roce 2038 je pozdě a neodpovídá klimatické realitě. Teď je na vládě, aby karty otočila pro budoucnost a hrála hru, která neskončí kolapsem společnosti. Dřívější konec uhlí je začátkem dobré partie. Protože více planet a prostor na prohru nemáme.”

Jiří Jeřábek, koordinátor uhelné kampaně Greenpeace, řekl:
„Rok 2038 nevychází už ani ekonomicky. Vysoká cena emisních povolenek a snižující se náklady na obnovitelné zdroje dělají z uhlí nerentabilní zdroj. Místo umělého prodlužování uhelné doby by vláda měla řešit, jak nejlépe podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů a transformaci uhelných regionů a teplárenství.”

Kontakty:
Jiří Koželouh, Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Klára Bělíčková, Fridays for Future, 774 383 445, klara.belickova@gmail.com
Jiří Jeřábek, koordinátor uhelné kampaně Greenpeace ČR, 775 692 169, jiri.jerabek@greenpeace.org

Poznámky:
[1] https://www.hnutiduha.cz/aktualne/vlada-v-pondeli-projedna-konec-spalovani-uhli-rok-2038-je-uz-zcela-nerealny
[2] https://ember-climate.org/project/coal-free-czechia-2030/ infografika v češtině https://faktaoklimatu.cz/studie/2020-scenar-ember
[3] https://assets.bbhub.io/professional/sites/24/BloombergNEF-Decarbonization-of-Eastern-Europe%E2%80%99s-Energy-Mix-Key-to-Higher-EU-Climate-Goals-Nov-2020.pdf