Tadeáš Novák "> Ulož.to Disk je uhlíkově neutrální - Ekolist.cz

Ulož.to Disk: Ulož.to Disk je uhlíkově neutrální

13. dubna 2023 | Ulož.to Disk
Autor: Tadeáš Novák, tel: +420 725 228 192
Datové úložiště Ulož.to Disk je nyní uhlíkově neutrální. O maximální snižování své uhlíkové stopy se Ulož.to snaží dlouhodobě, od začátku roku 2023 pak 100 % své uhlíkové stopy kompenzuje prostřednictvím tzv. offsetových programů ve spolupráci s německou neziskovou organizací Atmosfair. Provoz datového úložiště Ulož.to vygeneruje měsíčně 60 tun CO2, měsíční náklady na kompenzace se tak pohybují kolem 1 200 €.

Asi 95 % uhlíkové stopy datového úložiště Ulož.to je dáno provozem serverů a datových center. Ten je vždy spojen s velkým množství spotřebované energie, v případě Ulož.to je to přes 95 MWh měsíčně. Zbylých 5 % uhlíkové stopy Ulož.to tvoří s tím související běžné provozní náklady společnosti.
“Za rozhodnutím stát se uhlíkově neutrální firmou stojí naše starost o budoucnost životního prostředí, které je ohroženo globální klimatickou změnou. Tuto hrozbu považujeme za velmi vážnou, s obrovskými nevratnými dopady. A máme pocit, že se pro zastavení tohoto negativního vývoje stále dělá málo. Uhlíková neutralita je náš příspěvek k řešení,” vysvětluje Jan Karabina, jednatel společnosti Petacloud, která provozuje službu Ulož.to Disk.

U technologických firem je většina emisí CO2 způsobena technologiemi, nikoliv ostatními provozními náklady společnosti. Proto se Ulož.to na tuto oblast dlouhodobě zaměřuje a snaží se uhlíkovou stopu omezovat všude, kde je to možné.
“Již roky se například snažíme používat rekonstruovaný hardware a každý upgrade technologií dělat citlivě a s rozvahou celkového klimatického dopadu. Vždy pečlivě zvažujeme, kdy přesně vyměnit starší a energeticky náročné technologie za nové. Poměřujeme uhlíkovou stopu nového výrobku s energetickou náročností toho starého. Je to nová forma uvažování, kdy nehraje roli jen cena, ale i celková klimatická stopa, tedy dopad daného opatření na životní prostředí,” vysvětluje Jan Karabina.

Samotná volba technologií je však pouze část celkového mixu uhlíkové neutrality. Klimatická neutralita znamená revizi celého subdodavatelského řetězce.
„Snažíme se všude, kde to jde, nahradit dodavatele klimaticky zodpovědnými, a kde to není možné, jako například u kritické infrastruktury datacenter, emise kompenzovat. K tomu slouží tzv. offsety,“ říká Jan Karabina.
Provoz Ulož.to vyprodukuje celkem 60 tun CO2 za měsíc. Měsíční náklady na kompenzace se tak pohybují kolem 1 200 €.
“Tyto náklady nejsou tak vysoké, jak si často firmy myslí. Jsme přesvědčeni, že je to dostupné pro většinu firem a doufáme, že těch zodpovědných bude přibývat,” komentuje náklady Jan Karabina.

Ulož.to na offsetových programech spolupracuje s neziskovou organizací Atmosfair, která kompenzace emisí spojuje s pomocí třetímu světu.
“Dopad těchto investic v zemích třetího světa je totiž podstatně větší, než u investic v Evropě, kde si pod offsetovým programem všichni představí sázení stromků. Mám-li to přiblížit metaforou, je to jako když sousedovi přidáte na lepší kotel a on začne topit dřevem místo PET lahvemi. Ve výsledku máte oba lepší vzduch a soused navíc i nový kotel," říká Jan Karabina. Více o neziskové organizaci Atmosfair na atmosfair.de.

V ČR je snaha firem o uhlíkovou neutralitu zatím spíše výjimečným jevem. V zahraničí se však pomalu stává standardem, a to i u technologických firem. Například společnost Google je uhlíkově neutrální již od roku 2007. Od roku 2030 dokonce plánuje spotřebovávat výhradně bezuhlíkovou energii.

„Budeme rádi, pokud naše rozhodnutí být uhlíkově neutrální inspiruje i další firmy, tak aby se Česká republika přidala k západním zemím, kde začíná být podobný přístup standardem,“ dodává Jan Karabina.

O Ulož.to Disk:
Ulož.to Disk je služba datového úložiště, která vznikla rozdělením cloudové služby Ulož.to na cloudové úložiště Ulož.to Disk a streamovací službu Ulož.to Live. K rozdělení došlo v rámci reakce na legislativní změny na počátku roku 2023, zejména na článek 17. DSM (evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu) a na jeho implementaci v jednotlivých evropských zemích. Do služby Ulož.to Live byly vyčleněny služby, kterých se tato legislativa týká, ve službě Ulož.to Disk pak zůstaly služby datového úložiště, kterých se daná legislativa netýká. Provozovatelem služby Ulož.to Disk je společnost Petacloud a.s.
Tadeáš Novák, tel: 420 725 228 192