Ústecký kraj: Ústecký kraj a Sasko chtějí spojit silnice

18. srpna 2003 | Ústecký kraj
Rok po povodni navštívil premiér Vladimír Špidla saské příhraniční městečko Schmilka, kde se setkal s předsedou vlády Svobodného státu Sasko Georgem Milbradtem. Jako člen české delegace se za Ústecký kraj návštěvy zúčastnil náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna. Český a saský premiér se za doprovodu starostů obce Schmika a Bad Schandau seznámili se situací, která zde nastala během loňské povodně, a s výsledky následné obnovy, která dosud probíhá.

Hlavní částí návštěvy pak byly pracovní rozhovory mezi zástupci obou delegací. Mezi nejvíce diskutovaná témata patřily otázky spojené s možností spolupráce při realizaci protipovodňových opatření. Hovořilo se ale také například o výstavbě jezů na dolním Labi, problematika dostavby dálnice D8 či možnosti přeshraniční spolupráce v oblasti rychlé záchranné služby. „Velmi mě potěšilo, že saský premiér kladl při jednání důraz také na síť silnic druhé a třetí třídy. Stejně jako Ústecký kraj i Sasko by uvítalo vzájemné napojení těchto komunikací a větší počet hraničních přechodů. Je dobře, že je tu snaha, aby se byla tato problematika řešena na obou stranách hranice koordinovaně,“ řekl k jednání Jaroslav Foldyna.