Tiskové zprávy
Svoboda zvířat: V Carrefouru Nový Smíchov se stále dusí ryby
Jejich fyzický stav je kritický!
Se závadou vzduchování, která znemožňuje dostatečné okysličení vody i přes opakované upozornění inspekce Městské veterinární správy, dosud nikdo z vedení Carrefouru nic neudělal. Postiženy jsou desítky zvířat – zejména kaprů.
Při vysoké koncentraci dochází u ryb ke kyslíkovému deficitu, který již v řadě případů vedl k jejich pomalému úhynu. Situaci zhoršují četná zranění, která rybám způsobili rybáři při transportech a překládáních. Při náplňové, nekontinuální výměně vody, dochází k jejímu znečištění a zaplísnění poraněných míst. Ryby se navíc zraňují při výskocích nad hladinu, kdy naráží na krycí kovovou mříž.
Vedení potravin Carrefouru bylo na podobné závady upozorněno veterinární inspekcí (z podnětu o.s. Svoboda zvířat) již v roce 2004 v únoru - www.svobodazvirat.cz/mus/ryby.html - poté se stav nakrátko zlepšil.
Technologie však brzy selhala: Vedení potravin stále není schopno upravit techniku výměny a okysličování vody, tak aby zvířata netrpěla (alespoň např. nástřikem, jak to praktikují pouliční prodejci o Vánocích). Navíc není schopno zajistit, aby mu do prodeje nepřicházela zraněná zvířata, která pak z této nedbalosti hynou.
Situaci se snaží řešit Městská veterinární správa v Praze ve spolupráci s o.s. Svoboda zvířat.
Jan Lorenc; Svoboda zvířat Praha
praha@svobodazvirat.cz
tel: 737 443 994
Se závadou vzduchování, která znemožňuje dostatečné okysličení vody i přes opakované upozornění inspekce Městské veterinární správy, dosud nikdo z vedení Carrefouru nic neudělal. Postiženy jsou desítky zvířat – zejména kaprů.
Při vysoké koncentraci dochází u ryb ke kyslíkovému deficitu, který již v řadě případů vedl k jejich pomalému úhynu. Situaci zhoršují četná zranění, která rybám způsobili rybáři při transportech a překládáních. Při náplňové, nekontinuální výměně vody, dochází k jejímu znečištění a zaplísnění poraněných míst. Ryby se navíc zraňují při výskocích nad hladinu, kdy naráží na krycí kovovou mříž.
Vedení potravin Carrefouru bylo na podobné závady upozorněno veterinární inspekcí (z podnětu o.s. Svoboda zvířat) již v roce 2004 v únoru - www.svobodazvirat.cz/mus/ryby.html - poté se stav nakrátko zlepšil.
Technologie však brzy selhala: Vedení potravin stále není schopno upravit techniku výměny a okysličování vody, tak aby zvířata netrpěla (alespoň např. nástřikem, jak to praktikují pouliční prodejci o Vánocích). Navíc není schopno zajistit, aby mu do prodeje nepřicházela zraněná zvířata, která pak z této nedbalosti hynou.
Situaci se snaží řešit Městská veterinární správa v Praze ve spolupráci s o.s. Svoboda zvířat.
Jan Lorenc; Svoboda zvířat Praha
praha@svobodazvirat.cz
tel: 737 443 994
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk