Sylva Horáková "> V menu biopotraviny a nápojový lístek s biovíny? Zatím zřídkakde aneb biorestaurace jako příležitost - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/v-menu-biopotraviny-a-napojovy-listek-s-bioviny-zatim-zridkakde-aneb-biorestaurace-jako-prilezitost
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: V menu biopotraviny a nápojový lístek s biovíny? Zatím zřídkakde aneb biorestaurace jako příležitost

19. dubna 2013 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Autor: Sylva Horáková, tel: 604115762
Gastronomické provozy certifikované bio objevují pomalu. Biopotraviny si lidé kupují logicky hlavně v maloobchodních řetězcích, prodejnách zdravé výživy a čím dál častěji míří pro bio přímo k sedlákům. Provozovatelé restaurací z certifikovaných bio surovin příliš často pokrmy nezhotovují. V České republice se prostřednictvím gastronomických provozů dostane ke spotřebitelům méně než 1% biopotravin*. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce zintenzivnit spolupráci s provozovateli restaurací a situaci změnit. Kromě biojídel by se na nápojových lístcích měla objevovat i biovína.

„Restaurace, které kladou důraz na kvalitní suroviny, by neměly tuzemské biopotraviny míjet. V okamžiku, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení naváže spolupráci například s místní ekologickou farmou, může si být kvalitou za dobrou cenu jistý. Navíc může pružně reagovat na sezónní produkty obohacením jídelního lístku,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Hosté také ocení, když ví, z jakého masa kuchař jídlo uvařil a kde rostly třeba brambory.

Certifikované biorestaurace se zatím dají v České republice na prstech spočítat. Ačkoliv například v Praze je řada podniků, které nabízí pokrmy uvařené z biosurovin, proces certifikace ještě nepodstoupily. „Možnosti certifikace zařízení veřejného stravování využilo zatím pouze šest provozoven, a z toho čtyři biorestarace se nachází v Brně,“ potvrdil Milan Berka, ředitel KEZ o.p.s., kontrolní organizace, která jako jediná v ČR biostravovací zařízení certifikuje.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vidí ve zvýšení podílu biopotravin v nabídce stravovacích zařízení příležitost pro propojení bioproducentů a spotřebitelů, kteří chtějí kvalitní jídlo s jasným původem. Menu v biokvalitě a nabídka biovín se ve vybraných restauracích objeví v září, a to i díky podpoře Vinařského fondu ČR. Zároveň PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje kurzy pro zájemce o provozování biorestaurací, které budou především prakticky zaměřené. První vzdělávací semináře se uskuteční v Pardubickém kraji.

Projekt PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací - Obsahem projektu je tvorba a pilotní ověření dvou výukových programů - Ekofarma s agroturistikou (Ekoagroturistika) a Biorestaurace a rovněž proškolení lektorů, kteří budou zajišťovat funkčnost těchto programů v Pardubickém kraji. Cílovou skupinou jsou účastníci dalšího vzdělávání a také naši lektoři. Všechny osoby z cílové skupiny projektu - mají sídlo či oblast působnosti v území Pardubického kraje. Harmonogram realizace: 1.6.2012—31.5.2014
Sylva Horáková, tel: 604115762
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist