Tiskové zprávy
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: V menu biopotraviny a nápojový lístek s biovíny? Zatím zřídkakde aneb biorestaurace jako příležitost
Gastronomické provozy certifikované bio objevují pomalu. Biopotraviny si lidé kupují logicky hlavně v maloobchodních řetězcích, prodejnách zdravé výživy a čím dál častěji míří pro bio přímo k sedlákům. Provozovatelé restaurací z certifikovaných bio surovin příliš často pokrmy nezhotovují. V České republice se prostřednictvím gastronomických provozů dostane ke spotřebitelům méně než 1% biopotravin*. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce zintenzivnit spolupráci s provozovateli restaurací a situaci změnit. Kromě biojídel by se na nápojových lístcích měla objevovat i biovína.
„Restaurace, které kladou důraz na kvalitní suroviny, by neměly tuzemské biopotraviny míjet. V okamžiku, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení naváže spolupráci například s místní ekologickou farmou, může si být kvalitou za dobrou cenu jistý. Navíc může pružně reagovat na sezónní produkty obohacením jídelního lístku,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Hosté také ocení, když ví, z jakého masa kuchař jídlo uvařil a kde rostly třeba brambory.
Certifikované biorestaurace se zatím dají v České republice na prstech spočítat. Ačkoliv například v Praze je řada podniků, které nabízí pokrmy uvařené z biosurovin, proces certifikace ještě nepodstoupily. „Možnosti certifikace zařízení veřejného stravování využilo zatím pouze šest provozoven, a z toho čtyři biorestarace se nachází v Brně,“ potvrdil Milan Berka, ředitel KEZ o.p.s., kontrolní organizace, která jako jediná v ČR biostravovací zařízení certifikuje.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vidí ve zvýšení podílu biopotravin v nabídce stravovacích zařízení příležitost pro propojení bioproducentů a spotřebitelů, kteří chtějí kvalitní jídlo s jasným původem. Menu v biokvalitě a nabídka biovín se ve vybraných restauracích objeví v září, a to i díky podpoře Vinařského fondu ČR. Zároveň PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje kurzy pro zájemce o provozování biorestaurací, které budou především prakticky zaměřené. První vzdělávací semináře se uskuteční v Pardubickém kraji.
Projekt PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací - Obsahem projektu je tvorba a pilotní ověření dvou výukových programů - Ekofarma s agroturistikou (Ekoagroturistika) a Biorestaurace a rovněž proškolení lektorů, kteří budou zajišťovat funkčnost těchto programů v Pardubickém kraji. Cílovou skupinou jsou účastníci dalšího vzdělávání a také naši lektoři. Všechny osoby z cílové skupiny projektu - mají sídlo či oblast působnosti v území Pardubického kraje. Harmonogram realizace: 1.6.2012—31.5.2014
„Restaurace, které kladou důraz na kvalitní suroviny, by neměly tuzemské biopotraviny míjet. V okamžiku, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení naváže spolupráci například s místní ekologickou farmou, může si být kvalitou za dobrou cenu jistý. Navíc může pružně reagovat na sezónní produkty obohacením jídelního lístku,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Hosté také ocení, když ví, z jakého masa kuchař jídlo uvařil a kde rostly třeba brambory.
Certifikované biorestaurace se zatím dají v České republice na prstech spočítat. Ačkoliv například v Praze je řada podniků, které nabízí pokrmy uvařené z biosurovin, proces certifikace ještě nepodstoupily. „Možnosti certifikace zařízení veřejného stravování využilo zatím pouze šest provozoven, a z toho čtyři biorestarace se nachází v Brně,“ potvrdil Milan Berka, ředitel KEZ o.p.s., kontrolní organizace, která jako jediná v ČR biostravovací zařízení certifikuje.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vidí ve zvýšení podílu biopotravin v nabídce stravovacích zařízení příležitost pro propojení bioproducentů a spotřebitelů, kteří chtějí kvalitní jídlo s jasným původem. Menu v biokvalitě a nabídka biovín se ve vybraných restauracích objeví v září, a to i díky podpoře Vinařského fondu ČR. Zároveň PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje kurzy pro zájemce o provozování biorestaurací, které budou především prakticky zaměřené. První vzdělávací semináře se uskuteční v Pardubickém kraji.
Projekt PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací - Obsahem projektu je tvorba a pilotní ověření dvou výukových programů - Ekofarma s agroturistikou (Ekoagroturistika) a Biorestaurace a rovněž proškolení lektorů, kteří budou zajišťovat funkčnost těchto programů v Pardubickém kraji. Cílovou skupinou jsou účastníci dalšího vzdělávání a také naši lektoři. Všechny osoby z cílové skupiny projektu - mají sídlo či oblast působnosti v území Pardubického kraje. Harmonogram realizace: 1.6.2012—31.5.2014
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk