Vlastimil Karlík "> V Německu se opět kritizovaly pokusy o regulaci Labe - Ekolist.cz

Arnika Děčín: V Německu se opět kritizovaly pokusy o regulaci Labe

8. července 2003 | Arnika Děčín
Autor: Vlastimil Karlík, tel: 737 551 108
Úplné zastavení stavebních úprav Odry, Labe a Saaly a zpřírodnění říčních niv. To je závěr, na němž se shodli účastníci konference o protipovodňové ochraně, kterou uspořádala německá koalice Společenství 90 a Strana zelených v Drážďanech. „Pro Čechy je to signál, aby přestali investovat do plavebních úprav Labe a začali uvažovat o zachování a obnovení přirozených říčních niv,“ řekl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

„Povodeň určitě přijde zase. Proto je naší povinností změnit naši politiku ve vztahu k řekám. Zásadní význam má zabránit další výstavbě v záplavových územích, ať již je zahrnuta v územních plánech nebo ne,“ prohlásil zásadně spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin.

Většina přednášejících odmítla jakékoli plány na splavňování Labe, Saaly a Odry. Ernst-Paul Dörfler, vedoucí projektu Labe organizace BUND, k tomu poznamenal: „Při využívání řeky musíme skloubit ekonomické i ekologické aspekty. Již nyní je však například na Labi desetkrát více pracovních příležitostí ve vodní turistice, která splavňování nepotřebuje, než v nákladní vodní dopravě.“

Jediným českým řečníkem na konferenci byl Vlastimil Karlík z Arniky, který hovořil o protipovodňové strategii České republiky v rámci bloku o přeshraniční spolupráci. Přes úsilí pořadatelů se totiž konference nezúčastnil žádný zástupce českých institucí, zodpovědných za protipovodňovou ochranu.

Konference se zúčastnilo celkem 230 zástupců politických stran, ministerstev, obcí, úřadů a nevládních organizací. Závěrečné usnesení, které požaduje také intenzivnější mezinárodní spolupráci, podepsalo 130 z nich.

Další informace:
Ing. Vlastimil Karlík: vlastimil.karlik@arnika.org, 737 551 108