Vladimír Molek "> V Nových Hradech se představí výstava o vydře - Ekolist.cz

Calla: V Nových Hradech se představí výstava o vydře

11. října 2004 | Calla
Autor: Vladimír Molek, tel: 387 311 381
Ve čtvrtek 14.října bude v 16. hodin zahájena ve výstavních prostorách „koželužny“ v Nových Hradech výstava „Vydra říční – tajemná dáma vod a mokřadů“. Výstava Českého nadačního fondu pro vydru v Třeboni se stává příležitostí pro seznámení veřejností nejen s ochranou tohoto chráněného druhu, ale pořadatelé využívají této možnosti k seznámení veřejnosti s návrhy evropsky významných lokalit navrhovaných pro soustavu NATURA 2000 na Novohradsku.“

Meandrujícího tok řeky Stropnice od Borovan po Byňov, včetně její široké nivy a rybniční soustavy u Olešnice je zahrnut v tzv. Národním seznamu NATURA 2000 právě z důvodu ochrany vydry říční“, uvedl Vladimír Molek ze Sdružení CALLA. Součástí rozsáhlého území , které ale dle pracovníků státní ochrany přírody nebude vyžadovat vyhlášení zvláštního chráněného území, je i národní přírodní rezervace Brouskův mlýn. Vydra říční i její biotop je jednak chráněna zákonem o ochraně přírody a krajiny a jednak již nyní lze zákonně uplatňovat kompenzace škod způsobených zvláště chráněným živočichem.

Spolupořadatelem výstavy je i místní Český svaz ochránců přírody v Nových Hradech, jehož členové se sledováním výskytu vydry říční zabývají několik let . Vítanou součástí „vydřích dnů na Novohradsku se stanou zvláštní výukové programy Českého nadačního fondu pro vydru.“Přímo na výstavě se žáci základní školy seznámí s biologii vydry a formou laboratorních pokusů si například provedou rozbor potravy vydry“, uvádí Jana Moravcová , která tuto výuku povede.

Lidé přírodě, příroda lidem

Dalšími evropsky významnými lokalitami navrhovanými pro soustavu NATURA 2000 je Veverský a Bedřichovský potok z důvodu zabezpečení ochrany kriticky ohroženého chráněného druhu mihule potoční. Významnou lokalitu pro zabezpečení ochrany vzácného brouka páchníka hnědého představují historické dubové aleje Sokolího hnízda a bažantnice pod novými Hrady. Přesličkový rybník je již chráněn jako přírodní památka a pro soustavu NATURA 2000 je navrhován z důvodu ochrany celoevropsky ohroženého druhu vážky jasnoskvrnné. „Smyslem této informačně osvětové kampaně je přiblížit široké veřejnosti návrhy pro soustavu NATURA 2000 a to jak prostřednictvím výstavy, tak i s využitím barevných skládaček vydaných ke každému území. „ dodal za organizátory Vladimír Molek.

Občané se mohou informovat i vzdělávat

Dotazům veřejnosti bude věnována beseda s pracovníky Správy Chráněné krajinné oblasti Blanský les a Českého nadačního fondu pro vydru při čtvrteční vernisáži výstavy .V sobotu 16. října se mohou zájemci vydat s těmito odborníky na přírodovědnou exkurzi a přímo v terénu se seznámit s navrhovanými evropsky významnými lokalitami.

Bližší informace:

CALLA, Vladimír Molek, tel. 387 311 381