Vilém Frček "> V Praze pokračuje Evropský Habitat - Ekolist.cz

MMR ČR: V Praze pokračuje Evropský Habitat

17. března 2016 | MMR ČR
Autor: Vilém Frček, tel: 224 861 445, 724 639 428
Druhý den Evropského Habitatu nabídl širokou škálu aktuálních témat. V dopoledních hodinách proběhla unikátní akce pořádaná OSN, Žurnalistická akademie. Ministerstvo pro místní rozvoj představilo 20 let soutěže Vesnice roku a projekty na podporu bydlení v České republice. Zástupci společnosti reSITE diskutovali s účastníky akce model partnerství privátního a veřejného sektoru v 21. století. V rámci druhého dne Evropského Habitatu byla též představena platforma urbánního partnerství EU pro bydlení a ministryně pro místní rozvoj se setkala s albánskou ministryní územního rozvoje Eglantinou Gjermeni.

Dopolední program druhého dne Evropského Habitatu zahájil workshop pořádaný OSN, Žurnalistická urbánní akademie, zaměřený na představení aktuálních témat spojených s urbanismem včetně přesahu do dalších oblastí. Ministerstvo pro místní rozvoj představilo projekt Vesnice roku slavící letos své dvacáté výročí. V rámci akce hledali účastníci panelové diskuse mj. odpověď na otázky, co nabízí život na vesnici svým obyvatelům a jak malá sídla učinit pro své obyvatele dostupnější.

V odpoledním bloku se společnost reSITE věnovala možnostem spolupráce privátního a veřejného sektoru ve 21. století a návrhům, jak pomocí PPP zlepšit zadávání zakázek. „Není třeba čekat 20 let, než veřejný sektor zrealizuje projekt, který nedosahuje ani úrovně mezinárodních standardů, ani neodpovídá proměnlivým potřebám města. Realizovat projekty můžeme téměř hned a čerpat při tom z pozitivních příkladů partnerství veřejného a soukromého sektoru, jež přinesly reálná zlepšení. Lze to už dnes, či zítra,“ řekl Martin Berry ze společnosti reSITE k realizovatelnosti projektů PPP.

Druhý den konference přinesl též představení urbánního partnerství EU pro dostupné bydlení. Přípravné práce na partnerství byly zahájeny již v prosinci 2015 v Ženevě a nástin pracovního programu pro nejbližší 2- 3 roky je intenzivně připravován. „Partnerství velice vítáme, protože se tak můžeme opřít o škálu zkušeností týkajících se dostupného bydlení v Evropě. Jedná se o velký krok kupředu, o novou metodu práce založenou na partnerství a vzájemné úctě, která zúročí cenné zkušenosti členských měst při tvorbě právních norem a financování EU,“ uvedla Susanne Bauer z oboru bydlení města Vídně. Vídeň je přitom pro Prahu urbanistickým vzorem, metropolí s vizí rozvoje a úspěšným city developmentem.

Ministryně Karla Šlechtová během dnešního dne jednala také s Eglantinou Gjermeni, albánskou ministryní územního rozvoje.

Mezi hlavní témata patřilo územní plánování a stavební řád.

Konference Evropský Habitat bude pokračovat ještě v pátek dopoledne, kdy budou diskutována témata zdravých měst, klimatické neutrality, ekosystémů a využívání zdrojů..

Informace pro média: závěrečná tisková konference Evropského Habitatu se uskuteční v Klubu B v 1. patře Pražského kongresového centra pátek od 12.30 za účasti ministryně pro místní rozvoj, Karly Šlechtové, a představitelů OSN.
Vilém Frček, tel: 224 861 445, 724 639 428