Arnika: V Praze se bude diskutovat o likvidaci jedů

9. ledna 2003 | Arnika, tel: 606 727 942
Zhruba pětadvacet odborníků z celého světa přijede do Prahy jednat o možnostech likvidace nejtoxičtějších látek světa, takzvaných perzistentních organických látek - POPs (persistent organic pollutants). V Evropě je těmito jedy nejvíce zamořená česká chemička Spolana Neratovice. Organizace Arnika, IPEN a UNIDO připravily seminář, na němž budou představeny nespalovací technologie likvidace POPs. Seminář se uskuteční ve dnech 15. až 17. ledna. Jeho hlavní část proběhne v prostorách Senátu ČR ve čtvrtek 16. ledna od 9:30 hodin. Hosté (včetně některých zahraničních) pak budou k dispozici novinářům v pátek 17. ledna v hotelu Prokopka, kde se od 13:00 hodin uskuteční neformální tisková konference.

Podrobný program semináře najdete na http://www.arnika.org/novinky.shtml?x=115528.

Perzistentní organické látky jsou zřejmě vůbec nejtoxičtější sloučeniny jaké kdy člověk stvořil. Patří sem například dioxiny, DDT či polychlorované bifenyly (PCB). Již ve velmi malých dávkách působí poruchy hormonálního a imunitního systému a ohrožují reprodukční schopnosti všech živočichů, včetně člověka. V přírodě se rozkládají velmi pomalu a kumulují se v tělech živočichů. Člověk je jimi ohrožen nejvíce, protože stojí na vrcholu potravního řetězce. Dioxiny byly vyplaveny při povodních ze Spolany Neratovice. Kontaminovaly Labe i hospodářská zvířata v okolí továrny.

Pro další informace můžete volat: Ing. Petr Hrdina - 723 591 879 nebo Marek Jehlička 606 727 942
, tel: 606 727 942