Miroslav Patrik "> V Praze se včera jednalo mezinárodně o Labi - Ekolist.cz

Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu: V Praze se včera jednalo mezinárodně o Labi

7. října 2005 | Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu
Autor: Miroslav Patrik, tel: 603 574 289
Labe je sice čistší, problémem však zůstává znečištění ze zemědělství

V Praze včera proběhlo osmnácté zasedání Mezinárodní komise pro ochranu Labe, která sdružuje odborníky, státní úředníky a zástupce nevládních organizací z Německa a z České republiky. Komise existuje již patnáct let. Na jednání i za účasti zástupců Arniky a Dětí Země bylo mj. konstatováno, že díky výstavbě čistíren odpadních a průmyslových vod se čistota Labe zásadním způsobem zlepšila, že se do řeky vrátil losos a že existuje systém protipovodňových opatření a havarijní plán. Nedaří se však snížit znečištění Labe splachy živin z polí. Nežádoucí je také uvažovaná výstavba jezu u Děčína.

„Je třeba připomenout, že německá strana opět zopakovala, že se na Labi neplánují žádné přehrady na zlepšení plaveních podmínek, takže výstavba jednoho jezu u Děčína u nás nemá žádný smysl,“ uvedl účastník jednání Miroslav Patrik z Dětí Země.

„Důležité také je, že se nejenom podařilo zlepšit kvalitu vody v Labi, která ještě v osmdesátých letech byla nejvíce znečištěnou řekou v Evropě, ale že se od Střekova u Ústí nad Labem udržel přirozený břehový charakter řeky před tlaky různých stavebních lobby,“ uvedl další účastník jednání Vlastimil Karlík z Arniky.

V letech 1990-2004 bylo v celém povodí Labe postaveno sto dvacet devět velkých komunálních čistíren odpadních vod, z toho třicet u nás. Dalších 119 jich bylo modernizováno. Podařilo se také vybudovat průmyslové čistírny odpadních vod, například ve Spolchemii v Ústí nad Labem či v papírně ve Štětí.

V letech 1989-2004 z hlediska kvality vody tak poklesly koncentrace rtuti o 90 %, zinku o 70 %, olova o 50 % a organických látek o 90 %. Současně se snížilo množství dusíku o 50 % a fosforu o 70 %, nicméně snížení těchto živin se nedaří ze zemědělství díky přetrvávajícímu nadměrnému hnojení.

Z hlediska zvyšování počtu druhů ryb v řece byla důležitá výstavba rybího přechodu ve zdymadlu ve Střekově na jaře 2002 a program navrácení lososa do Labe. Dospělý jedinec byl odchycen již v říjnu 2002 v říčce Kamenice, v prosinci 2004 dokonce i v Ohři. Pro migrující ryby je tak zajištěna průchodnost řeky v délce 780 kilometrů až po jezy v Lovosicích.

Mezinárodní komise pro ochranu Labe (MKOL) také na základě rozsáhlých povodní v srpnu 2002, při nichž v okolí Labe zahynulo třicet osm osob a celkové škody u nás a v Německu činily kolem11,3 miliardy euro, schválila v říjnu 2003 podrobný a účinný akční plán povodňové ochrany.

Příští zasedání MKOL proběhne ve dnech 8.-9. 10. 2006 v Českém Krumlově. Více informací o komisi lze získat buď na e-mailové adrese ikse.mkol@t-online.de nebo na internetové stránce www.ikse-mkol.de.
Miroslav Patrik, tel: 603 574 289