Hl. město Praha: V Praze začne už ve čtvrtek Evropský týden mobility

16. září 2021 | Hl. město Praha
Od čtvrtka 16. září v Praze opět začíná Evropský týden mobility - týden zaměřený na udržitelnou dopravu a všechny její souvislosti. Po celý týden budou mít Pražané možnost dozvědět se více o aktivních a šetrných způsobech dopravy a zapojit se do akcí, které se každoročně uskutečňují ve městech po celé Evropě. Hlavní město Praha, městské části a další partneři z řad městských a neziskových organizací uspořádali k této příležitosti řadu akcí a doprovodných aktivit.

V tradičním termínu od 16. do 22. září 2021 se také letos uskuteční Evropský týden mobility. Hlavní výzvou a sloganem kampaně je pro letošní rok „Cestuj zdravě = cestuj udržitelně!“

„Rád bych všechny Pražany pozval na Evropský týden mobility, který je plný aktivit a zajímavého programu. Tuto kampaň pořádá Evropská komise již od roku 2002 s cílem podpořit šetrné formy dopravy a přispět tak nejen k příjemnějšímu a zdravějšímu prostředí ve městě, ale i zdraví jeho obyvatel. Pojďme si tento týden vyzkoušet jiný dopravní prostředek při cestě Prahou a zažít zase trochu jinou perspektivu pohybu po městě,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

V rámci programu se Pražané mohou těšit například na Den bez aut nebo na sousedské slavnosti Zažít město jinak! v sobotu 18. září. Do pražských ulic opět vyrazí pojízdný cykloservis, který bude provádět základní servis kol zcela zdarma, a to každý den na dvou stanovištích v Praze. Pro dojíždějící vlakem bude ve čtvrtek 16. září přichystána na vybraných pražských nádražích Snídaně na peróně, kde si mohou cestující vychutnat ranní kávu a dozvědět se novinky z pražské železniční dopravy.

Vyvrcholením programu bude celodenní open-air akce „MOBILITY DAY aneb oslava zdravé dopravy“ 22. září na náměstí Republiky, kde se uskuteční několik diskuzí a rozhovorů s odborníky na téma dopravy, zdravého pohybu a prostředí ve městě. Těšit se mohou lidé na bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Na místě bude možné navštívit například workshop bezpečného dopravního chování nebo si vyzkoušet virtuální projížďku na kole po ulicích Prahy a Wroclawi.

Pro zájemce bude připraveno stanoviště s tělesnou diagnostikou a poradenstvím ohledně zdravého životního stylu. Svou činnost zde představí vybrané městské organizace, připraveno bude i dětské „koloběžkové“ dopravní hřiště a pestrý kulturní a sportovní program. Dopoledne je určeno zejména pro děti prvního stupně základních škol – na pódiu se bude konat například dětské vystoupení Divadla Kejkle s dopravní tematikou a koncert dětské hudební skupiny Pískomil se vrací. Všechny informace k programu naleznou lidé na: www.etm.praha.eu.

Program a další materiály naleznete zde: https://drive.google.com/drive/folders/1fPBm8QDELYCzRDroZkhxzYia0cvMlxtj?usp=sharing