Radko Pavlovec "> V primárním okruhu druhého bloku JE Temelín došlo k úniku kontaminované vody – pracovní prostory byly kontaminovány - Ekolist.cz

Radko Pavlovec: V primárním okruhu druhého bloku JE Temelín došlo k úniku kontaminované vody – pracovní prostory byly kontaminovány

8. června 2004 | Radko Pavlovec
Autor: Radko Pavlovec, tel: 244 94 245
Proč neinformují ČEZ a SÚJB veřejnost v České republice? Již včera v ranních hodinách došlo ve druhém bloku JE Temelín k úniku několika tisíc litrů kontaminované vody z primárního okruhu. V některých prostorách došlo k povrchové kontaminaci. Provozovatel JE Temelín dosud neinformoval o problému vůbec, SÚJB informoval sousední státy se zpožděním více než 24 hodin. „Tentokrát se problémy vyskytly v oblasti primárního okruhu, došlo dokonce ke kontaminaci“, prohlásil Radko Pavlovec, pověřenec země Horní Rakousko pro otázky jaderných zařízení. „Hromadění problémů na druhém bloku v posledních dnech je již velmi nápadné“.

Na druhém bloku došlo před několika dny k rychlému odstavení. Firma ČEZ je zdůvodnila výpadkem transformátoru mimo jadernou část elektrárny. Nyní ovšem problémy postihly primární okruh – z hlediska bezpečnosti nejdůležitější část zařízení. Vzhledem k nedostatečné informační politice firmy ČEZ v předešlých týdnech není možno vyloučit, že skutečným důvodem pro odstavení reaktoru byly právě nyní objevené problémy v primárním okruhu. „SÚJB by měl konečně odložit svou pasívní roli a provést důkladnou kontrolu situace“, prohlásil Pavlovec. „Před urychleným pokračováním zkušebního provozu bez řádné analýzy a vyřešení všech problémů je třeba varovat“.

Další informace: Radko Pavlovec, tel. 02 / 244 94 244 nebo +43-664-4217491
Radko Pavlovec, tel: 244 94 245