Dalibor Dostál "> V rezervaci divokých koní dnes začala letošní etapa úklidu černých skládek, práce podpořila veřejnost sbírkou - Ekolist.cz

Česká krajina: V rezervaci divokých koní dnes začala letošní etapa úklidu černých skládek, práce podpořila veřejnost sbírkou

13. února 2023 | Česká krajina
Autor: Dalibor Dostál, tel: +420606635303
Hromady stavební suti, rozbité panely, rezavé kovové konstrukce a další nebezpečné pozůstatky po působení armády začala dnes uklízet těžká technika v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.

Na práce, které si každý rok vyžádají více než milion korun, přispěla velmi výrazně také veřejnost. Lidé v rámci sbírky, kterou inicioval Fond pro udržitelný život společnosti JRD, vybrali 170 tisíc a 717 korun, dalších 50 tisíc pak poskytl přímo fond. „Veřejnosti bych chtěl za tuto podporu velmi poděkovat. Uklízení odpadků, černých skládek a stavební suti není úplně atraktivní téma, přesto lidé na tyto potřebné práce poslali výrazně více peněz, než o kolik jsme požádali,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila ve spolupráci s vědci. Lidé v rámci sbírky poslali 171 procent vybírané částky.

Odklízení černých skládek i nebezpečných pozůstatků po činnosti armády se ochránci přírody začali věnovat ještě před vznikem rezervace v roce 2015. „Již v roce 2014 jsme s pomocí dobrovolníků odklidili a odvezli první hromady odpadků, rozstřílených plechových terčů, klubka ostnatých drátů i množství vyhozených pneumatik. V této činnosti pokračujeme dodnes. Všechno, co jde uzvednout rukama, uklízíme s pomocí dobrovolníků, na těžké zbytky pak musíme využívat těžkou techniku,“ zmínil Dalibor Dostál.

Další černé skládky se do rezervace dostaly po jejím rozšíření v roce 2021, zároveň se občas objevují některé nebezpečné konstrukce i ve starších částech rezervace. „Místa, která byla původně zarostlá hustou vegetací, zvířata postupně spásáním a okusováním odkrývají. Někdy se kvůli tomu objeví další černé skládky, které nebyly původně vidět,“ uzavřel Dalibor Dostál.

Kromě zapojení těžké techniky budou ochránci přírody i letos další části rezervaci uklízet vlastními silami i s pomocí dobrovolníků.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina a dále pak zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. A také nákupem ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.