ČIŽP: V roce 2019 zkontrolovali inspektoři ČIŽP 98 malých vodních elektráren, 8 jich porušilo zákon

26. února 2020 | ČIŽP
Autor: Radka Nastoupilová, tel: 222 860 341, 733 784 300
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod zkontrolovali v roce 2019 celkem 98 malých vodních elektráren (MVE). Zaměřili se především na dodržování minimálních zůstatkových průtoků ve vodních tocích. U osmi MVE (cca 8 % ze všech kontrolovaných) zjistili porušení vodního zákona.

„V posledních letech se problematikou zachování minimálních zůstatkových průtoků na tocích intenzivně zabýváme. Jedná se o strategii dopomoci ke „spravedlivému“ užívání vod v době už viditelných klimatických změn, kdy jsme svědky prožitých období klimatického i hydrologického sucha. Oproti roku 2018[1], kdy zákon porušilo zhruba deset procent kontrolovaných elektráren a roku 2017[2], kdy se pochybení dopustilo 13 procent kontrolovaných, se situace zlepšuje. Podíl na tom mají jak pravidelné kontroly ČIŽP, tak i lepší kázeň provozovatelů elektráren,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Nejčastějším zjištěným prohřeškem bylo stejně jako v předchozích letech nedodržení minimálního zůstatkového průtoku stanoveného vodoprávním úřadem. „Nerespektování podmínek pro odběr vod může způsobit dočasné nebo i trvalé poškození fauny a flóry vázané na vodní prostředí. Negativní účinky snížení průtoků se zvlášť výrazně projevují v regulovaných a znečištěných úsecích toků. V krajním případě může dojít až ke snížení samočisticích schopností řek,“ vysvětlil důsledky nedodržování povolení Geuss.

Za pochybení zjištěná v roce 2019 inspektoři ČIŽP zahájili 7 přestupkových řízení a jedno řízení o napomenutí. Z toho k 31. 12. 2019 nabyla právní moci čtyři řízení o pokutě v souhrnné výši 60 000 Kč a jedno napomenutí. V ostatních třech případech řízení o pokutě stále probíhá.

V roce 2019 navíc nabylo právní moci dalších 12 rozhodnutí, která navazují na kontroly provedené v roce 2018. Výše pokut u těchto rozhodnutí činí 435 000 Kč. Celková výše pokut, které v roce 2019 nabyly právní moci, činí 495 000 Kč.

Nejvyšší pokuty, které nabyly právní moci v roce 2019:

Podnikatel Vladislav Kyselica – pokuta 120 000 Kč

Provozovatel malé vodní elektrárny Krasíkov na vodním toku Moravská Sázava provozoval elektrárnu bez povolení k nakládání s vodami.

Kratochvil J s.r.o. – pokuta 55 000 Kč

Provozovatel malé vodní elektrárny Červená Lhota na náhonu řeky Jihlavy porušil podmínky povolení k nakládání s vodami. Při provozu elektrárny nezachoval minimální zůstatkový průtok a neosadil měřící lať na hranu jezu.

MVE Turnov s. r. o. – pokuta 50 000 Kč

Provozovatel malé vodní elektrárny Turnov I – Konělupy na řece Jizeře porušil podmínky povolení k nakládání s vodami. Při provozu elektrárny nezachoval minimální zůstatkový průtok.

Tišnovská dřevovýroba s.r.o. – pokuta 50 000 Kč

Provozovatel malé vodní elektrárny v Borači na řece Svratce porušil podmínky povolení k nakládání s vodami. Při provozu elektrárny nezachoval minimální zůstatkový průtok.

[1] http://www.cizp.cz/Inspektori-letos-zkontrolovali-135-malych-vodnich-elektraren-14-jich-porusilo-zakon.html
[2] http://www.cizp.cz/Inspektori-letos-zkontrolovali-99-malych-vodnich-elektraren-13-jich-porusilo-zakon.html
Radka Nastoupilová, tel: 222 860 341, 733 784 300

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.