Děti Země: V Solanech u Lovosic se připravuje kontroverzní velkovýkrmna prasat

10. května 2007 | Děti Země, tel: 606 104 784
Většina obyvatel a celé zastupitelstvo obce Solany, místní občanské sdružení MRKEV a Děti Země nesouhlasí s přebudováním vysloužilého zemědělského areálu v blízkosti Solan u Lovosic na velkokapacitní vepřín. Firma RUT Estate, s. r. o. v něm plánuje ročně odchovat 72.000 selat a vykrmit 4.500 prasat. V současné době probíhá proces posuzování vlivů záměru na životní prostředí, který vede Krajský úřad Ústeckého kraje. Ten obdržel k záměru celou řadu připomínek a námitek od občanských sdružení i jednotlivých občanů.

Hlavními argumenty místních proti záměru je zvýšení dopravní zátěže v obci a zápach, který provoz velkochovu způsobí. ”Solany jsou klidná obec na kraji CHKO České středohoří a hodně lidí sem jezdí za rekreací, turistikou a klidem. Záměr by podle nás zcela zničil atraktivitu obce, místní turistiku, snížila by se cena nemovitostí. Šlo by o velkou zátěž pro životní prostředí. Podobnou zkušenost nakonec už získali lidé v okolních zemích,” říká Kateřina Horáčková ze sdružení MRKEV. ”Proto jsme iniciovali petici proti plánované stavbě, kterou podpořilo 161 lidí, z toho naprostá většina obyvatel Solan, zbytek jsou chalupáři a zastupitelé z Děčan, pod něž obec spadá.”

Kromě negativních vlivů velkochovu na životní prostředí v samotné obci panují obavy týkající se životních podmínek chovaných zvířat. ”Dle vyjádření investora mají být selata dovážena z Holandska, což je nejen neekologické kvůli velkým nárokům na dopravu, ale hlavně by to mělo za následek zbytečné utrpení zvířat způsobené dlouhou přepravou,” kritizuje záměr Martin Hyťha z Dětí Země.

Děti Země dále nesouhlasí s tvrzením investora, že budou použity ”welfare systémy zajišťující kvalitní prostředí pro zvířata”. ”Typický velkochov, který neumožňuje zvířatům venkovní výběh a kromě jedné stáje nepočítá ani se slaměnou podestýlkou, nelze označit za kvalitní prostředí,” uzavírá Hyťha.

Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň: 377 240 772, 606 104 784