Lenka Martináková a Zdeňka Jarošová, vedoucí workcampu "> Včelařský naučný areál znovu ožívá skupinou mezinárodních dobrovolníků - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Včelařský naučný areál znovu ožívá skupinou mezinárodních dobrovolníků

Včelařský naučný areál v Chlebovicích opět ožívá skupinou dobrovolníků z celého světa, kteří zde zůstanou od 25. 7. do 5. 8. Budou zde nejenom pomáhat s údržbou muzejních exponátů a celého areálu, ale současně se budou i vzdělávat o významu a kráse včel a poznávat místní kulturu. V pořadí již pátý ročník tohoto mezinárodního projektu vznikl z iniciativy místní pobočky Českého svazu včelařů a organizace zabývající se dobrovolnictvím INEX-SDA.

Pestrá skupina z celého světa, ve které nechybí dobrovolníci z Mexika, Polska, Francie, Španělska nebo třeba Ázerbájdžánu, bude pomáhat s údržbou muzejních exponátů, drobnými opravami areálu a udržováním zahrady. „Tento dobrovolnický projekt pořádáme již po páté a je to vždy skvělá příležitost, jak spojit mladé lidi z celého světa, poznat odlišné kultury a zároveň přispět k rozvoji našeho včelařského areálu. Zároveň usilujeme o to, aby dobrovolníci mohli objevit i kus České republiky, a tak se pro ně snažíme zajistit různé další aktivity, jako jsou výlety po okolí, návštěvy muzeí nebo třeba setkání s místní komunitou,“ říká Marie Knödlová, předsedkyně místní ZO ČSV Frýdek-Místek, která tento dobrovolnický projekt spolupořádá.

Cílem projektu je kromě jiného i vzdělávání dobrovolníků a poznávání okolí. Během necelých dvou týdnů budou moci poznat, jak včely žijí, jakým způsobem produkují med, jak se získávají včelí produkty a k čemu slouží nebo co vše včelaření obnáší. Také se dozvědí o jejich nezastupitelné roli jak v přírodě, tak pro člověka. Vedle toho se budou moci seznámit s místní komunitou, poznat zdejší zvyky a kulturu a také lokální pamětihodnosti a přírodní zajímavosti.

Český svaz včelařů sdružuje většinu včelařů v České republice a patří k jednomu z největších spolků na našem území. Jeho cílem je vzdělávání veřejnosti ku včelaření a zvyšování odbornosti svých členů. Včelařský naučný areál v Chlebovicích pořádá různé přednášky, vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost, letní vzdělávací pobyt pro včelařskou mládež nebo právě dobrovolnické projekty. Jeho součástí je také muzeum včelaření s jednou z nějvětších sbírek medometů v Evropě, naučná zahrada a včelařský skanzen a také včelařský obchůdek.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.

Lenka Martináková a Zdeňka Jarošová

Ilustrační fotografie (snímky z loňské realizace projektu, archiv INEX-SDA):