Jiří Zeman "> Večer udržitelnosti popáté v Praze, s promítáním Z Paříže do Pittsburghu - Ekolist.cz

RespON: Večer udržitelnosti popáté v Praze, s promítáním Z Paříže do Pittsburghu

22. listopadu 2019 | RespON
Autor: Jiří Zeman, tel: +420 723 136 975
Spolek RespON, který se soustřeďuje na popularizaci udržitelného životního stylu, pořádá 28. listopadu v nové kobce č. 17 na Hořejším nábřeží Večer udržitelnosti. Kromě workshopů s výrobou domácích potřeb je připravena i projekce dokumentu Z Paříže do Pittsburghu, stánky udržitelných podnikatelů a diskuze s Milanem Smržem, odborníkem na obnovitelnou energetiku.

Událost bude zaměřená na téma změny klimatu a na tipy, jak může přispět ke zlepšení situace každý z nás. Jedná se o jednu z prvních akcí pro veřejnost v nové kobce na náplavce. V 18 h začnou workshopy, na nichž si návštěvníci vyrobí prášek do myčky a voskovaný ubrousek, do kterého si pak každé ráno jistě s chutí zabalí svačinu. Souběžně budou u stánků vystavovat environmentálně zacílení podnikatelé a zástupci neziskových organizací. Od 19 h na to naváže promítání filmu o odezvě americké veřejnosti na Trumpovo rozhodnutí stáhnout podpis USA z pařížské klimatické dohody. Loňský dokument Z Paříže do Pittsburghu vznikl v koprodukci National Geographic a sledovali ho již diváci v 172 zemích a 43 jazycích. Večer bude završen diskuzí s Milanem Smržem, který působí jako viceprezident evropského sdružení Eurosolar.
U stánků svou činnost představí mimo jiné Biko Adventures, Serenity Explorers, Hnutí Brontosaurus a Komínová asociace – APOKS. O workshopy se zase postarají kromě RespON také dobrovolnice z iniciativy Re-sáčkujeme. „Od listopadu 2017, kdy jsme s pořádáním Večerů udržitelnosti začali, se do nich postupně zapojilo již hodně zapálených lidí, ze strany aktivních účastníků i příchozích. Dělá nám radost, když společně můžeme sdílet tipy pro větší ohleduplnost k životnímu prostředí,“ oceňuje Markéta Svobodová, zakladatelka skupiny RespON. Na Večerech udržitelnosti se nevybírá vstupné a rádi se jich účastní i cizinci žijící v Praze.
Skupina mladých dobrovolníků RespON usiluje od roku 2015 o pozitivní změnu pro životní prostředí a komunitu. Zaměřuje se na udržitelnou transformaci firem i jednotlivců. Letos také začali pořádat pravidelné workshopy pro veřejnost v nové komunitní kobce na Hořejším nábřeží.
Jiří Zeman, tel: 420 723 136 975