Tiskové zprávy
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: Více než osmdesát akcí v září - Měsíci biopotravin
1. září 2005 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Autor: Tom Václavík, tel: 541 263 456, 777 082 448
Autor: Tom Václavík, tel: 541 263 456, 777 082 448
Září - Měsíc biopotravin nabízí více než osmdesát možností, jak ochutnat skvělou chuť ekologicky vyrobených potravin. Akci provází slogan „Ochutnej ten rozdíl“. Měsíc biopotravin je oslavou jídla, vyrobeného ze surovin produkovaných udržitelným způsobem na českých ekofarmách. Od výletů na ekofarmy, přes ochutnávky v bioprodejnách, kurzy vaření, přednášky, bio jarmarky, bio dožínky až po filmová představení – tam všude budou lidé moci „ochutnat ten rozdíl“.
Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je zastřešující akcí pro nejrůznější informační, vzdělávací a marketingové aktivity, které mají společný cíl: povzbudit co nejvíce lidí, aby ochutnali biopotraviny a sami posoudili „ten rozdíl“. Akce probíhá na celém území České republiky v prodejnách biopotravin a zdravé výživy a na vybraných ekologických farmách. Hlavním koordinátorem je Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO. Projekt finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství a osobně jej zaštiťují ministr životního prostředí Libor Ambrozek a ministr zemědělství Petr Zgarba. Hlavními partnery Měsíce biopotravin jsou společnosti Country Life, s.r.o. a PRO-BIO s.r.o.
„Chuť biopotravin je jedním z nejdůležitějších faktorů, které lákají nové spotřebitele k nákupu a zvyšují spotřebu již existujících zákazníků. Nepovzbuzujeme však jen k „ochutnávání všemi smysly“, rádi bychom touto akcí upozornili na to, že i pouhým nákupem bioproduktů mohou lidé pomáhat chránit životní prostředí, zvyšovat biologickou rozmanitost, pomáhat zamezovat znečištění zdrojů vody i aktivně snižovat nezaměstnanost na venkově“, říká koordinátor akce Tom Václavík ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.
Jak říká ministr zemědělství: „Nákupem biopotravin podporujeme konkrétní české ekologické farmáře a produkci zdravých potravin nezatěžujících životní prostředí “. „Ekologické zemědělství má velmi pozitivní dopad na životní prostředí, udržení biodiverzity a krajinu, ve které žijeme - je tedy v zájmu nás všech, abychom jej podporovali“, doplňuje ministr Ambrozek.
Otakar Jiránek, ředitel společnosti Country Life, zdůrazňuje: "Cílem našeho snažení je zvyšovat povědomí o výhodách ekologického zemědělství a spotřeby biopotravin, takže možnost podpořit Měsíc biopotravin jsme uvítali s nadšením“. „Výrobě biopotravin se věnujeme již třináctým rokem a podpořit Měsíc biopotravin, jehož cílem je představit ekologicky vyrobené produkty co nejširší veřejnosti, je pro nás samozřejmostí,“ dodává Martin Hutař ze společnosti PRO-BIO
Pro mlsné jazýčky
Bioprodejny svazu PRO-BIO po celé republice připravily v září bohatý výběr ochutnávek biopotravin. V Praze to budou bioprodejny Albio, Country Life a Bezlepka, v Brně Zdravý život. Natural Centrum v Jihlavě kromě každodenních ochutnávek připravilo ve spolupráci s místní Biofarmou Sasov lahůdku: 5. září tam proběhne oficiální uvedení první české BIO šunky na trh. Ochutnávat se bude i v Bazalce v Hradci Králové, Špaldě v Pardubicích, Jeřabině v Prostějově, ve Zdravé výživě v Teplicích, v prodejně ROBI v Bruntále a v mnoha dalších.
Pro ty, kterým se zrovna nechce vařit, připravil první říjnový víkend Vinorestaurant v Příboře „Víkend s BIO“.
Jedeme na farmu
Možnosti ochutnat čerstvé bioprodukty budou mít ale také návštěvníci ekologických farem – a protože ochutnávat se bude nejen ústy, ale také očima (a ušima), na výletě by určitě neměly chybět děti.
Začněme na Moravě: Kozí sýry značky DoRa v typickém modrobílém obalu z moravské ekofarmy manželů Dobrovolných jistě zná řada příznivců bio. V sobotu 17. záři si ale budou moci zajet do Ratibořic a podívat se nejen na stále se rozrůstající stádo koz, ale také poodhalit výrobní tajemství chuti kozích sýrů a pomazánek.
Nedaleko odsud, v Sasově u Jihlavy, se již 3. září koná Den otevřených dveří na biofarmě pana Josefa Sklenáře. Jeho bio uherák je již vyhlášený, určitě se bude ochutnávat i jeho nejnovější výrobek – bio šunka. Kromě toho si budou moci návštěvníci zasoutěžit, projet se na koni a prohlédnout si farmu.
Ochutnat (ale i koupit) kozí mléko, sýry a tvaroh mohou i účastníci exkurze na moravskou ekofarmu manželů Látalových, kterou pořádá 24. září bioprodejna Jeřabina v Prostějově.
Ti, kteří mají chuť na bio ovoce či zeleninu, si nenechají ujít v sobotu 10. září Festival chutí na ekologické farmě Luční Údolí ve Velehradě a v Netčicích (kousek od Kroměříže). Na návštěvníky čeká prohlídka s odborným výkladem, soutěže, ochutnávky a možnost nákupu čerstvých bio produktů od nejznámějšího českého zelináře Petra Weidenthalera a ovocnáře Jiřího Kargera.
Hnutí DUHA Olomouc a Zdravá výživa Jeřabina v Prostějově organizují exkurzi „po místech, kde se biopotraviny pěstují, zpracovávají i balí“ – navštíví firmu PRO-BIO ve Starém Městě pod Sněžníkem, horskou farma Branná, kde se ekologicky chová skot a kde bude možno ochutnat čerstvé bio mléko, a na zpáteční cestě se účastníci zastaví u biozelinářů Ludíkových v Žerotíně.
Nedaleko od Prahy, ve vesničce Nenačovice, ekologicky hospodaří pro firmu Country Life Jiří Pospíšilík, známý ekologický zahradník. V neděli 11. září se na farmě konají Biodožínky. Při té příležitosti Country Life slavnostně otevírá bio pekárnu – návštěvníci budou moci ochutnat a nakoupit čerstvé bio pečivo a mnoho jiných produktů z farmy.
Petr a Gabriela Dostálkovi, kteří prostřednictvím společnosti Gengel pomáhají zachovat staré a tradiční české odrůdy rostlin, pěstují také na své farmě ve Veselce u Trhových Svinů běžné i méně běžné druhy zeleniny. Kdo k nim přijede 16. září, bude mít možnost prohlídky jejich ekologicky obhospodařovaných polností i nákupu biozeleniny.
PRO-BIO Liga pořádá 24. září výlet na ekofarmu Netvořice - navštíví malou rodinnou zemědělsko-řemeslnou usedlost, kde chovají krávy, koně, kozy a drobné zvířectvo a kde se pokusí poodhalit, jak se žije českým ekozemědělcům.
Bioprodejna Bazalka z Hradce Králové společně s pardubickou prodejnou a restaurací Špalda pořádají 24. září výlet na ekofarmu Plavy rodiny Šourkových. Na farmě bude k vidění ekochov hospodářských zvířat a ukázka výroby domácích sýrů, tvarohu a másla.
Akce! Akce!
Velkolepá bio dožínková slavnost se chystá 3. září v Ležnici u Horního Slavkova. Od 10 hodin začíná mše v kapli Jana Nepomuckého, v 10:30 zahájení staročeského jarmarku. Po celý den budou pro návštěvníky připraveny soutěže (koulení balíků, sekání trávy, tradiční dojení, prokousávání koláči a další), předvedení stloukání másla, dojení kozy, ukázka práce pasteveckých psů, kování koně, prohlídka farmy nebo přehlídka na farmě používané zemědělské techniky. Občerstvení, hudba, vození dětí na koních, ochutnávka a prodej biopotravin – vše zajištěno...stačí jen přijet a bavit se!
Na hlavním náměstí v Chrudimi připravilo 8. září Občanské sdružení Šance pro Tebe Biojarmark - prodej a ochutnávka bioproduktů a biopotravin, soutěže pro děti, informační panely, hudba a další atrakce.
Netradiční Biodožínky proběhnou v neděli 11. září v Nenačovicích (15 km od Prahy) na ekologické farmě Country Life. Návštěvníci se mohou těšit na opravdu bohatý program: ochutnávku biopotravin s možností nákupu čerstvé bio zeleniny, bio nápojů, sladkostí, pečiva a kozích sýrů, přehlídku lidových řemesel s možností řemeslo si vlastnoručně vyzkoušet (např. výroba keramiky a ručního papíru, paličkování, řezbář), folklórní vystoupení Baráčníků, hasičský útok a jiné. Na biodožínkách se představí další ekologické organizace (Arnika, Brontosaurus, Děti Země, Greenpeace, a další.). Odpočinout si návštěvníci budou moci při posezení v čajovně s promítáním ekofilmů nebo při prohlídce různých výstav, například Czech Press Foto Člověk a krajina. Nebudou chybět ani hry a soutěže pro děti i dospělé nebo oblíbené malování na zeď. Účastníci mohou vyhrát týdenní dovolenou pro dvě osoby, koš biopotravin a další ceny!
Dvanáctý ročník Pražského biojarmarku letos proběhne v pátek a sobotu 16.-17. září společně s dožínkovými slavnostmi na Toulcově dvoře v Praze. Hlavní téma jarmarku? Bio zelenina. Pražáci si jistě nenechají tuto skvělou příležitost ujít a přijdou obdivovat, ochutnávat a nakupovat...Do Prahy se sjedou nejlepší čeští bio zelináři.
Mateřské a rodinné centrum Sedmikráska pořádá 27. září odpoledne v Dolním Bousově Den biopotravin - výstavu a ochutnávku biopotravin, poradny zdravého stravování a ekologického pěstování.
I návštěvníci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích budou moci ochutnat bioprodukty. Konkrétně zeleninu vypěstovanou v Camphillu České Kopisty.
Ale i Brňáci mají svůj pravidelný Bio jarmark. Proběhne letos o jeden týden dříve než obvykle – 30.září a 1.října tradičně na Zelném rynku.
Nejen o bio v bio Art
Bazalka v Hradci Králové a Špalda v Pardubicích připravila na září večerní kurz praktického vaření z biopotravin pod heslem: „Sami si uvaříte, sami si sníte“. Během večera se bude vařit a péci z biopotravin a účastníci se sami při ochutnávce šťávy z bio a nebio mrkve budou moci přesvědčit, jak „chutná ten rozdíl“.
Jsou biopotraviny dobré pro naše zdraví? O tom se bude snažit 20. září večer přesvědčit pan Vít Syrový ve své přednášce „Působení biopotravin na naše zdraví“. Kde? V Klubu JANTAR v Mladé Boleslavi.
Jedna lahůdka nakonec. V sobotu 24. září proběhne v brněnském kinu Art „Večer na téma ekologický luxus“. Ke shlédnutí budou tři dokumentární filmy autorů Jany Dostálové a Davida Musila: Sup - osobnostní profil umělce, který recykluje stromy výrobou originálních dětských dřevěných hřišť; Divoká zahrada - dokument o fenoménu zakládání divokých zahrad; Luxus - dokument představující rozdílné významy slova luxus z pohledu běžného života šesti rodin. Film představí autorka námětu, socioložka Hana Librová. Po projekci filmů následuje debata s autory a aktéry filmu a raut z biopotravin.
Všechny cesty vedou...na internet
Podrobnosti o všech vyjmenovaných akcích a mnohé další je možno nalézt na www.mesicbiopotravin.cz. Kromě toho také spoustu tipů na aktivity v září, argumenty proč kupovat biopotraviny, recepty na bio jídla a adresy bioprodejen a ekofarem. Z web stránky je také možno zaslat elektronické pohlednice s motivy ekofarem a biopotravin.
V rámci Měsíce biopotravin zahájí svůj provoz také informační portál www.biospotrebitel.cz, jenž by se měl stát příjemným pomocníkem i rádcem pro všechny spotřebitele biopotravin a zájemce o ekoagroturistiku. Webové stránky provozuje občanské sdružení PRO-BIO Liga.
Proč biopotraviny?
Ekologické zemědělství zajišťuje produkci kvalitních produktů a navíc plní řadu dalších funkcí: ochranu zdrojů vody, podporuje větší rozmanitost ptáků, motýlů a dalších rostlinných a živočišných druhů, zvyšuje úrodnost půdy a napomáhá zvyšovat zaměstnanost na venkově. Biopotraviny nabízejí spotřebitelům vynikající alternativu: do biopotravin se nepřidávají umělé přídatné látky a ztužené tuky, které jsou spojované se vznikem různých onemocnění, biopotraviny neobsahují zbytky pesticidů a při jejich výrobě se nesmějí používat geneticky manipulované organismy.
Kdo jsou ekologičtí zemědělci?
* při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy
* pečují o úrodnost půdy, zachování čistoty podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny
* nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO)
* zvířata chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy
* starají se o pohodu chovaných zvířat
* krmí zvířata přirozeným způsobem, nepoužívají preventivně antibiotika, zakázáno je použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu apod.
* produkují nutričně vysoce kvalitní suroviny
* podrobují se každoročně přísné kontrole
* používají známku Bio - Produkt ekologického zemědělství
PRO-BIO prodej a marketing biopotravin je pobočkou Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO a poskytuje poradenství ve všech aspektech marketingu, odbytu a prodeje biopotravin a bioproduktů. Pobočka také řídí a rozvíjí profesní svaz maloobchodníků s biopotravinami a síť registrovaných a certifikovaných prodejen, restaurací, bio klubů, prodejen na farmě a dalších odbytových míst, nabízejících biopotraviny. Pobočka se stará o propagaci této sítě prodejních míst.
Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je zastřešující akcí pro nejrůznější informační, vzdělávací a marketingové aktivity, které mají společný cíl: povzbudit co nejvíce lidí, aby ochutnali biopotraviny a sami posoudili „ten rozdíl“. Akce probíhá na celém území České republiky v prodejnách biopotravin a zdravé výživy a na vybraných ekologických farmách. Hlavním koordinátorem je Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO. Projekt finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství a osobně jej zaštiťují ministr životního prostředí Libor Ambrozek a ministr zemědělství Petr Zgarba. Hlavními partnery Měsíce biopotravin jsou společnosti Country Life, s.r.o. a PRO-BIO s.r.o.
„Chuť biopotravin je jedním z nejdůležitějších faktorů, které lákají nové spotřebitele k nákupu a zvyšují spotřebu již existujících zákazníků. Nepovzbuzujeme však jen k „ochutnávání všemi smysly“, rádi bychom touto akcí upozornili na to, že i pouhým nákupem bioproduktů mohou lidé pomáhat chránit životní prostředí, zvyšovat biologickou rozmanitost, pomáhat zamezovat znečištění zdrojů vody i aktivně snižovat nezaměstnanost na venkově“, říká koordinátor akce Tom Václavík ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.
Jak říká ministr zemědělství: „Nákupem biopotravin podporujeme konkrétní české ekologické farmáře a produkci zdravých potravin nezatěžujících životní prostředí “. „Ekologické zemědělství má velmi pozitivní dopad na životní prostředí, udržení biodiverzity a krajinu, ve které žijeme - je tedy v zájmu nás všech, abychom jej podporovali“, doplňuje ministr Ambrozek.
Otakar Jiránek, ředitel společnosti Country Life, zdůrazňuje: "Cílem našeho snažení je zvyšovat povědomí o výhodách ekologického zemědělství a spotřeby biopotravin, takže možnost podpořit Měsíc biopotravin jsme uvítali s nadšením“. „Výrobě biopotravin se věnujeme již třináctým rokem a podpořit Měsíc biopotravin, jehož cílem je představit ekologicky vyrobené produkty co nejširší veřejnosti, je pro nás samozřejmostí,“ dodává Martin Hutař ze společnosti PRO-BIO
Pro mlsné jazýčky
Bioprodejny svazu PRO-BIO po celé republice připravily v září bohatý výběr ochutnávek biopotravin. V Praze to budou bioprodejny Albio, Country Life a Bezlepka, v Brně Zdravý život. Natural Centrum v Jihlavě kromě každodenních ochutnávek připravilo ve spolupráci s místní Biofarmou Sasov lahůdku: 5. září tam proběhne oficiální uvedení první české BIO šunky na trh. Ochutnávat se bude i v Bazalce v Hradci Králové, Špaldě v Pardubicích, Jeřabině v Prostějově, ve Zdravé výživě v Teplicích, v prodejně ROBI v Bruntále a v mnoha dalších.
Pro ty, kterým se zrovna nechce vařit, připravil první říjnový víkend Vinorestaurant v Příboře „Víkend s BIO“.
Jedeme na farmu
Možnosti ochutnat čerstvé bioprodukty budou mít ale také návštěvníci ekologických farem – a protože ochutnávat se bude nejen ústy, ale také očima (a ušima), na výletě by určitě neměly chybět děti.
Začněme na Moravě: Kozí sýry značky DoRa v typickém modrobílém obalu z moravské ekofarmy manželů Dobrovolných jistě zná řada příznivců bio. V sobotu 17. záři si ale budou moci zajet do Ratibořic a podívat se nejen na stále se rozrůstající stádo koz, ale také poodhalit výrobní tajemství chuti kozích sýrů a pomazánek.
Nedaleko odsud, v Sasově u Jihlavy, se již 3. září koná Den otevřených dveří na biofarmě pana Josefa Sklenáře. Jeho bio uherák je již vyhlášený, určitě se bude ochutnávat i jeho nejnovější výrobek – bio šunka. Kromě toho si budou moci návštěvníci zasoutěžit, projet se na koni a prohlédnout si farmu.
Ochutnat (ale i koupit) kozí mléko, sýry a tvaroh mohou i účastníci exkurze na moravskou ekofarmu manželů Látalových, kterou pořádá 24. září bioprodejna Jeřabina v Prostějově.
Ti, kteří mají chuť na bio ovoce či zeleninu, si nenechají ujít v sobotu 10. září Festival chutí na ekologické farmě Luční Údolí ve Velehradě a v Netčicích (kousek od Kroměříže). Na návštěvníky čeká prohlídka s odborným výkladem, soutěže, ochutnávky a možnost nákupu čerstvých bio produktů od nejznámějšího českého zelináře Petra Weidenthalera a ovocnáře Jiřího Kargera.
Hnutí DUHA Olomouc a Zdravá výživa Jeřabina v Prostějově organizují exkurzi „po místech, kde se biopotraviny pěstují, zpracovávají i balí“ – navštíví firmu PRO-BIO ve Starém Městě pod Sněžníkem, horskou farma Branná, kde se ekologicky chová skot a kde bude možno ochutnat čerstvé bio mléko, a na zpáteční cestě se účastníci zastaví u biozelinářů Ludíkových v Žerotíně.
Nedaleko od Prahy, ve vesničce Nenačovice, ekologicky hospodaří pro firmu Country Life Jiří Pospíšilík, známý ekologický zahradník. V neděli 11. září se na farmě konají Biodožínky. Při té příležitosti Country Life slavnostně otevírá bio pekárnu – návštěvníci budou moci ochutnat a nakoupit čerstvé bio pečivo a mnoho jiných produktů z farmy.
Petr a Gabriela Dostálkovi, kteří prostřednictvím společnosti Gengel pomáhají zachovat staré a tradiční české odrůdy rostlin, pěstují také na své farmě ve Veselce u Trhových Svinů běžné i méně běžné druhy zeleniny. Kdo k nim přijede 16. září, bude mít možnost prohlídky jejich ekologicky obhospodařovaných polností i nákupu biozeleniny.
PRO-BIO Liga pořádá 24. září výlet na ekofarmu Netvořice - navštíví malou rodinnou zemědělsko-řemeslnou usedlost, kde chovají krávy, koně, kozy a drobné zvířectvo a kde se pokusí poodhalit, jak se žije českým ekozemědělcům.
Bioprodejna Bazalka z Hradce Králové společně s pardubickou prodejnou a restaurací Špalda pořádají 24. září výlet na ekofarmu Plavy rodiny Šourkových. Na farmě bude k vidění ekochov hospodářských zvířat a ukázka výroby domácích sýrů, tvarohu a másla.
Akce! Akce!
Velkolepá bio dožínková slavnost se chystá 3. září v Ležnici u Horního Slavkova. Od 10 hodin začíná mše v kapli Jana Nepomuckého, v 10:30 zahájení staročeského jarmarku. Po celý den budou pro návštěvníky připraveny soutěže (koulení balíků, sekání trávy, tradiční dojení, prokousávání koláči a další), předvedení stloukání másla, dojení kozy, ukázka práce pasteveckých psů, kování koně, prohlídka farmy nebo přehlídka na farmě používané zemědělské techniky. Občerstvení, hudba, vození dětí na koních, ochutnávka a prodej biopotravin – vše zajištěno...stačí jen přijet a bavit se!
Na hlavním náměstí v Chrudimi připravilo 8. září Občanské sdružení Šance pro Tebe Biojarmark - prodej a ochutnávka bioproduktů a biopotravin, soutěže pro děti, informační panely, hudba a další atrakce.
Netradiční Biodožínky proběhnou v neděli 11. září v Nenačovicích (15 km od Prahy) na ekologické farmě Country Life. Návštěvníci se mohou těšit na opravdu bohatý program: ochutnávku biopotravin s možností nákupu čerstvé bio zeleniny, bio nápojů, sladkostí, pečiva a kozích sýrů, přehlídku lidových řemesel s možností řemeslo si vlastnoručně vyzkoušet (např. výroba keramiky a ručního papíru, paličkování, řezbář), folklórní vystoupení Baráčníků, hasičský útok a jiné. Na biodožínkách se představí další ekologické organizace (Arnika, Brontosaurus, Děti Země, Greenpeace, a další.). Odpočinout si návštěvníci budou moci při posezení v čajovně s promítáním ekofilmů nebo při prohlídce různých výstav, například Czech Press Foto Člověk a krajina. Nebudou chybět ani hry a soutěže pro děti i dospělé nebo oblíbené malování na zeď. Účastníci mohou vyhrát týdenní dovolenou pro dvě osoby, koš biopotravin a další ceny!
Dvanáctý ročník Pražského biojarmarku letos proběhne v pátek a sobotu 16.-17. září společně s dožínkovými slavnostmi na Toulcově dvoře v Praze. Hlavní téma jarmarku? Bio zelenina. Pražáci si jistě nenechají tuto skvělou příležitost ujít a přijdou obdivovat, ochutnávat a nakupovat...Do Prahy se sjedou nejlepší čeští bio zelináři.
Mateřské a rodinné centrum Sedmikráska pořádá 27. září odpoledne v Dolním Bousově Den biopotravin - výstavu a ochutnávku biopotravin, poradny zdravého stravování a ekologického pěstování.
I návštěvníci výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích budou moci ochutnat bioprodukty. Konkrétně zeleninu vypěstovanou v Camphillu České Kopisty.
Ale i Brňáci mají svůj pravidelný Bio jarmark. Proběhne letos o jeden týden dříve než obvykle – 30.září a 1.října tradičně na Zelném rynku.
Nejen o bio v bio Art
Bazalka v Hradci Králové a Špalda v Pardubicích připravila na září večerní kurz praktického vaření z biopotravin pod heslem: „Sami si uvaříte, sami si sníte“. Během večera se bude vařit a péci z biopotravin a účastníci se sami při ochutnávce šťávy z bio a nebio mrkve budou moci přesvědčit, jak „chutná ten rozdíl“.
Jsou biopotraviny dobré pro naše zdraví? O tom se bude snažit 20. září večer přesvědčit pan Vít Syrový ve své přednášce „Působení biopotravin na naše zdraví“. Kde? V Klubu JANTAR v Mladé Boleslavi.
Jedna lahůdka nakonec. V sobotu 24. září proběhne v brněnském kinu Art „Večer na téma ekologický luxus“. Ke shlédnutí budou tři dokumentární filmy autorů Jany Dostálové a Davida Musila: Sup - osobnostní profil umělce, který recykluje stromy výrobou originálních dětských dřevěných hřišť; Divoká zahrada - dokument o fenoménu zakládání divokých zahrad; Luxus - dokument představující rozdílné významy slova luxus z pohledu běžného života šesti rodin. Film představí autorka námětu, socioložka Hana Librová. Po projekci filmů následuje debata s autory a aktéry filmu a raut z biopotravin.
Všechny cesty vedou...na internet
Podrobnosti o všech vyjmenovaných akcích a mnohé další je možno nalézt na www.mesicbiopotravin.cz. Kromě toho také spoustu tipů na aktivity v září, argumenty proč kupovat biopotraviny, recepty na bio jídla a adresy bioprodejen a ekofarem. Z web stránky je také možno zaslat elektronické pohlednice s motivy ekofarem a biopotravin.
V rámci Měsíce biopotravin zahájí svůj provoz také informační portál www.biospotrebitel.cz, jenž by se měl stát příjemným pomocníkem i rádcem pro všechny spotřebitele biopotravin a zájemce o ekoagroturistiku. Webové stránky provozuje občanské sdružení PRO-BIO Liga.
Proč biopotraviny?
Ekologické zemědělství zajišťuje produkci kvalitních produktů a navíc plní řadu dalších funkcí: ochranu zdrojů vody, podporuje větší rozmanitost ptáků, motýlů a dalších rostlinných a živočišných druhů, zvyšuje úrodnost půdy a napomáhá zvyšovat zaměstnanost na venkově. Biopotraviny nabízejí spotřebitelům vynikající alternativu: do biopotravin se nepřidávají umělé přídatné látky a ztužené tuky, které jsou spojované se vznikem různých onemocnění, biopotraviny neobsahují zbytky pesticidů a při jejich výrobě se nesmějí používat geneticky manipulované organismy.
Kdo jsou ekologičtí zemědělci?
* při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy
* pečují o úrodnost půdy, zachování čistoty podzemních i povrchových vod a vyváženost krajiny
* nepoužívají geneticky manipulované organismy (GMO)
* zvířata chovají přirozenými způsoby s možností výběhu nebo pastvy
* starají se o pohodu chovaných zvířat
* krmí zvířata přirozeným způsobem, nepoužívají preventivně antibiotika, zakázáno je použití hormonálních přípravků, umělých stimulátorů růstu apod.
* produkují nutričně vysoce kvalitní suroviny
* podrobují se každoročně přísné kontrole
* používají známku Bio - Produkt ekologického zemědělství
PRO-BIO prodej a marketing biopotravin je pobočkou Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO a poskytuje poradenství ve všech aspektech marketingu, odbytu a prodeje biopotravin a bioproduktů. Pobočka také řídí a rozvíjí profesní svaz maloobchodníků s biopotravinami a síť registrovaných a certifikovaných prodejen, restaurací, bio klubů, prodejen na farmě a dalších odbytových míst, nabízejících biopotraviny. Pobočka se stará o propagaci této sítě prodejních míst.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk