Rostislav Habán "> V jihlavské průmyslové zóně začne podrobné měření škodlivin - Ekolist.cz

Kraj Vysočina : V jihlavské průmyslové zóně začne podrobné měření škodlivin

10. července 2008 | Kraj Vysočina
Autor: Rostislav Habán, tel: 564 602 514
První výsledky budou k dispozici na podzim

Vůbec poprvé dojde k dlouhodobějšímu a podrobnějšímu zkoumání kvality ovzduší v okolí průmyslové zóny v Jihlavě a následně k posouzení dopadů množství znečišťujících látek v ovzduší na lidské zdraví. Smlouva na zpracování studie, která by měla vyhodnotit kvalitu ovzduší průmyslové zóny města Jihlavy a z něho vyplývajících zdravotních rizik, byla včera podepsaná na Krajském úřadě kraje Vysočina. Jihlava získá reálný obraz o kvalitě ovzduší a jeho znečištění průmyslovou zónou. Studie bude vodítkem pro další rozvoj zóny, ukáže, zda je nutné znečišťovatele regulovat, či zda a jaké typy výroby je možné do prostoru ještě umístit. Náklady studie převýší čtyři miliony korun, tři čtvrtiny zaplatí kraj Vysočina a čtvrtinu město Jihlava.

Ve sledované oblasti, přesahující území města Jihlavy, bude hodnocen rovněž vliv dopravy, šíření pachových látek, dále bude zpracována rozptylová studie a studie hodnocení zdravotních rizik. Nezávislost a odbornost zpracování této studie by měl zajistit vítěz veřejné zakázky, kterým je sdružení Českého hydrometeorologického ústavu Brno a Zdravotního ústavu se sídlem v Brně. Za kraj Vysočina smlouvu podepsal náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Hájek.

„Jedno z  prvních jednání po našem nástupu do vedení města Jihlavy se týkalo právě čistoty životního prostředí. Jsem rád, že jsme společným úsilím dosáhli nezávislého měření škodlivin. Získaná data nejen vyhodnotíme, ale také využijeme v ochraně životního prostředí ve městě,“ uvedl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal, který rovněž ocenil vstřícnost kraje Vysočina, který hradí tři čtvrtiny nákladů na studii. Měřící stanice budou umístěny v nejbližších dnech. „Celkem jde o 11 míst. Měření bude probíhat např. na ulici Kolárova, Demluva, v Henčově, v Herolticích, na Červeném Kříži, ale také v centru města,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Pavel Hájek.

V den podepsání smlouvy poprvé jednala odborná skupina, složená se zástupců Kraje Vysočina, Statutárního města Jihlavy, Krajské hygienické stanice kraje Vysočina a zástupce veřejnosti – občanského sdružení Arnika. Odborná skupina bude sledovat plnění zakázky po celý rok a bude hodnotit jednotlivá dílčí plnění studie. První část výsledků by měla být k dispozici v září tohoto roku. Kompletní výsledky studie budou k dispozici nejdříve po 15 měsících.

Více informací: Rostislav Habán, 564 602 514, haban.r@kr-vysocina.cz

z podkladů Krajského úřadu kraje Vysočina