Kateřina Procházková "> Vláda bere chudým peníze a dává je do betonu, to je nepřípustné! - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Vláda bere chudým peníze a dává je do betonu, to je nepřípustné!

25. února 2021 | KDU-ČSL
Autor: Kateřina Procházková, tel: 730 575 148
Vláda se chystá přesunout část peněz z EU, které mají pomoci sociálně slabým skupinám a chce je použít na budování infrastruktury. S tím zásadně nesouhlasí předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková, podle níž není možné v dnešní době krátit finance na pomoc potřebným a investovat je na místo toho do betonu nebo projektů typu Dunaj – Odra - Labe.

Proto dnes předkládá v Senátu výzvu vládě, aby tento krok přehodnotila. „Musím se opravdu ptát, zda pro vládu je dnes důležitější investovat peníze do výstavby, třeba do megalomanského kanálu Dunaj-Odra-Labe, než tyto peníze využít pro naše spoluobčany v nouzi, nebo pro osoby, které přišly o zaměstnání,“ uvádí Jelínková.

Nastala doba, kdy budeme řešit následky koronavirové krize, kdy budou zapotřebí veškeré dostupné finanční prostředky, které by mohly pomoci lidem v problémech. Přesto chce vláda část peněz, které mají z EU plynout v následujících letech právě na podporu zaměstnanosti, dostupného bydlení a prevenci chudoby, převést do infrastruktury.

„Tohle by se významně negativně projevilo v pomoci lidem, kteří ztratili zaměstnání, přišli o svou živnost či firmu, lidem, kteří nezvládají platit své závazky, dětem, rodinám, matkám či otcům v tísni,“ pozastavuje se nad současnými plány vlády Jelínková. Její usnesení má být především hlasitým apelem na vládu, aby tyto peníze využila na řešení sociálních problémů, které přinesla a přináší současná pandemie.

Vláda plánuje pro rozpočtové období 2021-2027 přistoupit ke snížení financí čerpaných v rámci Evropského sociálního fondu (ESF+) ve prospěch infrastrukturního Fondu soudržnosti (FS). Tomu chce Jelínková svým usnesením zamezit. Stejného názoru je i 33 neziskových organizací, které před tím též varují a již odeslaly v této věci dopis premiérovi Babišovi.