Radko Pavlovec: Vláda, poslanci a senátoři byli informováni o porušení dohody z Melku.

23. února 2007 | Radko Pavlovec, tel: 43 664 421 74 91
Závažné bezpečnostní nedostatky JE Temelín nejsou stále odstraněny.

Praha/Linec (23. února 2007). Z mediálních výstupů v posledních dnech je zřejmé, že v České republice chybí informace o porušení dohody z Melku. Konečná technická zpráva mezinárodní komise, která pracovala z pověření rakouské vlády, je přitom k dispozici již od října 2005. Zpráva jednoznačně potvrzuje přetrvávání nejzávažnějších bezpečnostních nedostatků. Z české strana nebyla žádná podobná zpráva vypracována a do dnešního dne neexistuje ani žádné odborné stanovisko k závěrům rakouské zprávy.

Dohoda z Melku je závaznou mezinárodněprávní dohodou mezi Českou republikou a Rakouskem. Kapitola VI dohody z Melku (ve znění z Bruselu ze dne 29.11.2001) vytváří přímý vztah mezi zahájením komerčního provozu JE Temelín a vyřešení bezpečnostních problémů, specifikovaných v příloze 1. Na základě všeobecného konsensu je kolaudace elektrárny považována za nejzazší mez zahájení komerčního provozu.

Vzhledem k nevyřešeným centrálním bezpečnostním problémům vyplývá z vydání kolaudačního rozhodnutí jednoznačné porušení dohody z Melku. „Doufám, předané informace přispějí k pochopení podstaty problému a motivů lidí, kteří proti porušení této závazné mezinárodní dohody protestují“, prohlásil Radko Pavlovec.

Další informace: Radko Pavlovec, Tel. +43 664 421 74 91
, tel: 43 664 421 74 91